16.2 C
Bihać
Petak, 30 Septembra, 2022

KRIZNI ŠTAB FBIH: Najbolja vakcina je ona koja vam je ponuđena

Vakcine su rađene na osnovu različitih studija i ne mogu se upoređivati, poručio je

IZVORAvaz.ba

Na konferenciji za medije koju je održao Krizni štab FBiH, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je govorio o epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu, ali i dilemama građana o odabiru vakcina.

– Epidemiološka situacija je pogoršana, sedmodnevna incidenca je 344 slučaja na 100.000 stanovnika. Najviša incidenca zabilježena je u BPK, HNK i KS. Zabrinjava visoka stopa zaražavanja osoba preko 65 godina starosti, a znamo da je to jedna od najranjivijih skupina. U ovom trenutku važno je rigorozno smanjenje fizičkih kontakata i pridržavanje propisanih mjera – upozorio je Musa.

Podsjetio je da je početkom januara u FBiH razvijen plan imunizacije.

– Taj plan pruža okvir za vakcinisanje u FBiH, uspostavlja korodinaciju, njegov prvi i osnovni cilj je smanjiti mortalitet vezan za covid u FBiH. Ono što je sasvim izvjesno, s obzirom na ograničene količine vakcina, anticipirano je vakciniranje prioritetnih skupina. To su, prije svega, zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina u ustanovama za zbrinjavanje i njihovi njegovatelji, zatim osobe sa hroničnim oboljenjima mlađe od 65 godina. Kada je riječ o drugim alatima, sve je dostupno na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH – kazao je Musa i dodao da je održan trening za zdravstvene radnike koji su instruirani o načinu davanja vakcina.

Dokument “Plan i organizacija punkova za masivno vakcinisanje”, dodaje, također se može naći na stranici Zavoda. U narednom periodu oko 50.000 doza vakcina će biti distribuirano kantonima unutar Federacije BiH.

– Ljudi su suočeni sa dilemom koju vakcinu odabrati. Naša poruka jeste da je najbolja ona vakcina koja je dostupna i koju možete odmah iskoristiti, pogotovo ako pripadate rizičnim skupinama, jer odgađanjem stvarate prostor za inficiranjem i ugrožavate svoje zdravlje. Često se primijete kalkulacije vezane za učinkovitost,pa se upoređuju brojke, naglasio bih da se vakcine ne mogu upoređivati jedne s drugima, jer su rađene na osnovu različitih studija – kazao je.

Naglasio je da zadatak vakcine nije da stavi infekciju na nulu, već da obuzda virus i smanji njegov uticaj.

– Sve one su visokooučinkovite protiv onog o čemu se najviše brinemo, a to su komplikacije, hospitalizacija i, nažalost, smrtni slučajevi. Najbolja vakcina je ona koja vam je ponuđena – zaključio je Musa.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se