28 C
Bihać
Nedjelja, 14 Augusta, 2022

Krizi nema kraja: Gotovo svi njemački trgovci planiraju ponovno podizati cijene hrane

Indeks koji mjeri očekivanja cijena u sektoru prodaje hrane porastao je u lipnju na 98,9 od maksimalnih bodova.

Potrošači u Njemačkoj morat će pri kupovini hrane još dublje posegnuti u džep u idućim mjesecima, budući da gotovo svi trgovci planiraju ponovno podići cijene, objavio je u petak institut ifo, pozivajući se na rezultate istraživanja.

Indeks koji mjeri očekivanja cijena u sektoru prodaje hrane porastao je u lipnju na 98,9 od maksimalnih bodova, istaknuo je njemački institut.

I većina ispitanika u drugim maloprodajnim sektorima očekuje više cijene, što se očitovalo u rastu indeksa za 3,1 bod, na 78,6 bodova.

“To znači da će stopa inflacije zasad vjerojatno ostati visoka”, rekao je ekonomski stručnjak ifoa, Timo Wollmershäuser.

Pojavile su se ipak naznake da bi se tijekom godine mogla postupno smanjiti, dodao je ekonomist, istaknuvši na očekivanja nižih cijena u industriji, građevinarstvu i veleprodaji.

Iznimka je uslužni sektor u kojem su očekivanja cijena nepromijenjena, napominje.

Upravo je dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane, uz energiju, bio glavni pokretač skoka inflacije u eurozoni u lipnju na rekordnih 8,6 posto, prema u petak objavljenim procjenama Eurostata.

Cijene svježe hrane porasle su u lipnju u zoni primjene zajedničke europske valute 11,1 posto, a cijene energije 41,9 posto, izračunao je europski statistički ured, prenosi Hina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se