17.5 C
Bihać
Srijeda, 25 Maja, 2022

Krivić: Studenti su zbog pandemije ispaštali, trebamo im izaći u susret

IZVORavaz.ba

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo raspravljaju danas o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) ranije je tražio da se poveća broj predmeta iz prethodne akademske godine koji se mogu prenijeti u sljedeću godinu, da se ukinu uslovni predmeti, da se omogući plaćanje školarine u ratama i da se dodatni ispitni termini navedu u Zakonu.

Studenti su čak zakazali i proteste za srijedu ukoliko zastupnici ne podrže navedene zahtjeve.

Zastupnici su uglavnom kritiziraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zbog toga što su izmjene Zakona došle u Skupštinu po skraćenom postupku, a ne po hitnom kako je to Kolegij Skupštine ranije utvrdio.

Nezavisni zastupnik Damir Marjanović kazao je da će zastupnici sada morati usvojiti izmjene i dopune Zakona po sistemu “uzmi ili ostavi”.

– Studenti su zbog pandemije ispaštali i potrebno im je izaći ususret kako ne bi zbog toga obnavljali godinu. Imali smo studente koji su napustili studentske domove, nisu mogli prisustvovati nastavi. ja to sve razumijem – istakao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić.

Zakon o visokom obrazovanju ima dosta nedostataka i na njemu treba dosta raditi, kazao je Krivić.

– Ja znam koji su problemi koji proizilaze iz Zakona o visokom obrazovanju. Na strani sam studenata i profesora – rekao je Krivić.

Zastupnik Marjanović je kazao da se online nastava treba regulirati u Zakonu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se