Kritično u Sarajevu: Otvara se izolatorij, vanredna sjednica Vlade, zatražena mobilizacija medicinara

IZVORavaz.ba

Premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić, kazao je za „Dnevni avaz“ da je u pripremi novi izolatorij za osobe oboljele od koronavirusa.

– Upravo sada idem iz budućeg izolatorija kojeg smo obišli ministri Nihada Glamoč, Anis Krivić i ja. Riječ je o izolatoriju u Željezničkom školskom centru u Buća Potoku – kazao je Nenadić.

Ovo je rekao za „Avaz“ nakon što je jutros direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović, pozvala Nenadića da otvori novi prostor za smještaj bolesnika oboljelih od COVID-19.

– Premijer od jutros rješava pitanje izolatorija. U 10 sati je zakazana vandredna sjednica Vlade KS i Kriznog štaba gdje ću zatražiti da nadležna inspekcija izvrši kontrolu o pitanju izolatorija. Ova vlada je za potrebe zdravstva osigurala i uložila jako puno te do kraja godine osigurala svu neophodnu zaštitnu medicinsku opremu – istakao je Nenadić.

Virus se ubrzano širi

Dodao je i to kako je federalni ministar izdao naredbu o tome da sve javno-zdravstvene ustanove stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, a Skupština KS je naložila stavljanje u funkciju, i to odmah, Infektivne klinike na KCUS-u.

– Ostaje nejasno šta je urađeno u smislu ispunjenja zaključka Skupštine KS da se Infektivna klinika stavi u funkciju izolatorija – istakao je Nenadić.

Izetbegović je pozvala premijera i da izvrši mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova zdravstva u Kantonu Sarajevo i da se stvore uslovi za savladavanje vanrednog stanja u zdravstvu.

Nenadić je rekao da je Vlada KS odobrila u nekoliko navrata do sada više od 300 zdravstvenih novih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u KS te je osigurala neophodna sredstva i opremu.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 233 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad 704 uzorka prikupljena u periodu od 20. do 23. oktobra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 143 osobe, i u samoizolaciji od ranije. U isto vrijeme, 69 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid – 19.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizirano je 94 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su četiri osobe. Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom ostao 104. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.569 slučajeva.

Od 31. januara do 23. oktobra ove godine ukupno je registrovano 6.799 zaraženih koronavirusom, od kojih je 5.126 oporavljenih od ovog zaraznog oboljenja. U periodu od 10. do 24. oktobra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 2.944 samoizolacije

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe