Krajišnici odlučni: “Naša borba neće biti zaboravljena” (VIDEO)

Na Hasinom vrhu je obilježena 29. godišnjica od slamanja neprijateljske „Februarske ofanzive 94.“. Ovom ofanzivom neprijatelji su tokom posljednjeg rata htjeli zauzeti hidrocentralu Kostela. Nisu uspjeli. Htjeli su presjeći komunikaciju Bihać-Cazin, nisu uspjeli. Htjeli su borce svih brigada bihaćkog džepa poraziti-nisu uspjeli.

Naprotiv, poraženi su u odbrambeno oslobodilačkom ratu, od vojske koja baš u tom periodu 1994. godine nije imala dovoljno naoružanja, ali jesu imali šta za odbraniti-svoju djecu, porodice, grad, državu. I ništa im nije bilo teško, jer svjesni su bili-sloboda ima svoju cijenu, piše RTV USK.

Iz Organizacionog odbora i ove su godine poručili „nećemo dozvoliti da naša borba ode u zaborav“. A da neće svjedoče i slike stanovnika iz svih dijelova Bosanske krajine koji su došli i podržali ovu manifestaciju, uprkos niskoj temperaturi.

Što je najbitnije među današnjim posjetiocima bili su i oni najmlađi, koji u školskim udžbenicima nemaju štivo o ovom i mnogim drugim ratnim događanjima, ali ovakva obilježavanja svakako će doprinijeti njihovom pamćenju i nastojanju da se zaslužni za našu slobodu, otrgnu zaboravu.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe