Kosovo ukinulo takse za Bosnu i Hercegovinu

IZVORAvaz.ba

Odluka stupa na snagu večeras u ponoć i važi do 15. juna ove godine, kada će se sagledati rezultati primjene ove odluke. Premijer Kosova u ostavci je pomenuo mnoge međunarodne dokumente koji su osnova za međusobne trgovinske odnose dok je posebno podvukao dva dokumenta koji se odnose na trgovinske odnose između Kosova i Srbije i treba da budu u skladu sa Ustavnim i zakonskim rješenjima na Kosovu.

– Prvo, fitosanitarna uvjerenja i druga prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode da se podvedu pod fitosanitarnu kontrolu na granici sa Kosovom. I drugo, veterinarska uvjerenja i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porijekla podliježu veterinarskoj kontroli na granici sa Kosovom, kazao je Kurti i objavio da je takvu odluku večeras donijela Vlada Kosova.

Institucije Kosova, kao što su granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za proizvode i medicinsku opremu, te druge odgovarajuće institucije treba da počnu sa primjenom odluke čim ona bude potpisana.

– Mjere reciprociteta, odnosno međusobnih odnosa su institut odnosa između suverenih država koje su priznate osnovnim principima međunarodnog prava, kazao je Kurti pominjući konkretna međunarodne dokumenta i principe koji to uređuju.

Skupština Kosova, podsjetimo, prije nekoliko dana je opozvala Kurtijevu vladu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe