Koronavirus ušao u starački dom u ZHK: Virus ubačen preko asimptomatskog osoblja?

Tokom proteklog vikenda u Zapadnohercegovačkom kantonu koronavirus je ušao i u Dom za starije i nemoćne “VITA” u Grudama, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo tog kantona.

Tvrde da je nakon potvrde prvozaražene osobe urađen epidemiološki izvid, te da su testirani osoblje i korisnici doma i zaraženi odvojeni od zdravih korisnika.

– Od ukupno zaraženih 19 korisnika jedna starija ženska osoba je zbog srednje teške kliničke slike i komorbiditeta upućena u COVID bolnicu SKB Mostar te je prema posljednjim informacijama stabilna, a drugi štićenici su pod zdravstvenim nadzorom i njihovo zdravstveno stanje je prema informacijama medicinskog osoblja dobro, navode iz zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Prema trenutnim informacijama prodor virusa u starački dom se dogodio preko asimptomatskog osoblja što bi u narednom periodu trebalo i potvrditi zaključivanjem epidemiološkog izvještaja.

-Urađena je protuepidemijska dezinfekcija i sve druge mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa Domom za starije i nemoćne u Grudama, kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Da je epidemiološka slika tom kantonu pogoršala govori i podatak da je trenutno 280 osoba zaraženo koronavirusom, a tokom vikenda su na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminule 3 muške osobe iz Ljubuškog, rođene 1931. ,1940. i 1954. godine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe