Koronavirus može preživjeti na površinama mobilnih telefona i bankomata do 28 dana

IZVORavaz.ba

Koronavirus može preživjeti na površinama poput mobilnih telefona i bankomata do 28 dana, pokazalo je novo australsko istraživanje.

Otkrića Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO), australske nacionalne naučne agencije, otkrivaju da virus može živjeti na određenim površinama mnogo duže nego što se prije mislilo, prenosi DPA.

– Na 20 stepeni, što je otprilike sobna temperatura, otkrili smo da je virus bio izuzetno robustan, preživjevši 28 dana na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobitela i plastičnih novčanica – rekla je Debi Igls (Debbie Eagles), zamjenica direktora australskog Centra za pripravnost na bolesti (ACDP), koji je poduzeo istraživanje.

– Slični eksperimenti za virus gripe A (H1N1) otkrili su da preživio na površini 17 dana, što naglašava koliko je “žilav” SARS-CoV-2.

Studija, objavljena u časopisu Virology Journal, navodi da virus duže preživljava na glatkim površinama poput stakla, nehrđajućeg čelika i vinila, u poređenju s poroznim složenim površinama poput pamuka.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe