KORONAVIRUS: Lijek “remdesivir” uskoro s uvjetnim odobrenjem na tržištu EU

IZVORAvaz.ba

Čelnik Evropske agencije za lijekove (EMA) najavio je u ponedjeljak kako bi se lijek “remdesivir” uskoro mogao naći u uporabi u državama članicama Evropske unije radi liječenja pacijenata zaraženih koronavirusom.

– Postoji mogućnost da uvjetno odobrenje bude izdano u narednim danima – kazao je direktor EMA Guido Rasi tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom u Briselu.

Reuters podsjeća kako ova najava dolazi u trenutku dok SAD još nisu izdale dopuštenje za upotrebu “remdesivira” kojeg je proizvela američka farmaceutska kompanija “Gilead”.

Američke su vlasti ranije izazvale ljutnju unutar EU primjenom agresivne taktike u utrci za nabavkom lijeka kojim bi se tretiralo oboljele uslijed zaraze koronavirusom.

Uvjetno odobrenje za upotrebu “remdesivira” na nivou EU omogućilo bi da se takav lijek može prodavati u državama članicama i prije nego što se prikupe svi potrebni podaci o njegovu učinku i propratnim pojavama.

EMA je ranije preporučila pažljivu upotrebu lijeka i prije nego što bude odobrena njegova prodaja.
Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je, ranije u maju, po hitnom postupku odobrila korištenje “remdesivira” nakon što je “Gilead” dostavio podatke koji su pokazali kako taj lijek pomaže pacijentima oboljelima od Covida-19.

EU sada ubrzano ide ka narednoj fazi u postupku odobravanja lijeka poput one koja se može primijeniti i u SAD radi plasmana na tržište bez čekanja na rezultate svih propisanih testiranja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe