Korona širom Evrope opet nameće zatvaranje kafića i ograničava okupljanja

S obzirom da Evropa sada prijavljuje više slučajeva novozaraženih koronavirusom od Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Indije, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacija, mnoge vlade odlučile su se za zatvaranje i ograničenje rada objekata u nadi da će izbjeći širenje virusa.

U Berlinu, gradu poznatom po burnom noćnom životu, barovi ostaju otvoreni, ali novim mjerama koje stupaju na snagu u subotu, 10. oktobra, njihovo radno vrijeme ograničeno je do 23 sata. Isto se odnosi i na restorane, kafiće i trgovine.

Još jedna nova mjera njemačkih vlasti jeste da će biti zabranjeno okupljanje više od pet osoba u periodu od 23 sata do 6 sati ujutru, a u zatvorenim prostorima neće moći prisustvovati više od deset osoba. Očekuje se da će ove mjere ostati na snazi do kraja oktobra.

Ovim mjerama nisu zadovoljni ugostitelji koji se već bore s velikim ekonomskim padom zbog pandemije. Mnogi od njih izjavili su za njemačke medije kako im prijeti zatvaranje objekata.

Međutim, njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je da nije vrijeme da Njemačka popušta s mjerama, javlja CNN.

“Evropske zemlje jedva upravljaju pandemijskom krizom. Ne smijemo prokockati ono što smo postigli. Situacija u Berlinu pokazuje da neoprezno i ponekad neuko ponašanje može brzo promijeniti situaciju na gore”, kazao je Spahn.

S druge strane, u Belgiji je sada okupljanje na otvorenom limitirano na četiri osobe, osim za članove istog domaćinstva. Ugostiteljski objekti mogu poslužiti najviše četiri osobe za jednim stolom, a rad im je ograničen do 23 sata.

Kako raste broj novozaraženih u Francuskoj, ugostiteljskim objektima u pojedinim gradovima naloženo je zatvaranje na dvije sedmice. Restorani u Parizu mogu ostati otvoreni samo ako se pridržavaju strogih higijenskih mjera i socijalnih pravila distanciranja, što mnogi nisu u mogućnosti iskontrolisati.

Kafićima, barovima, teretanama i sportskim centrima u drugim gradovima, uključujući Lille, Lyon, Grenoble i Saint-Etienne, zabranjen je rad otkako je Francuska prijavila rekordnih 18.746 novih infekcija.

Oštra ograničenja na snazi su i u Madridu i okolnim gradovima u Španiji gdje je stanovnicima naloženo da ostanu u kući, osim ukoliko moraju na posao ili u školu. Trgovine, barovi i restorani u Španiji moraju smanjiti svoj kapacitet za 50 posto, a radno vrijeme ograničeno im je do 23 sata.

Čak i Island, koji se tokom ljeta gotovo približio proglašenju kraja pandemije, ove sedmice je naložio zatvaranje barova širom zemlje na dvije sedmice, dok je okupljanje ograničeno na maksimalno 20 osoba.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe