Korištenje spreja skupo će koštati FIFA-u: Infantinu prijete četiri godine zatvora

IZVORavaz.ba

Vrhovni sud pravde Brazila proglasio je FIFA-u krivom zbog nezakonitog korištenja spreja koji koriste fudbalske posljednjih godina za obilježavanje mjesta za izvođenje prekida na terenu.

Radi se o tome da bi Argentinac Pablo Silva, izumitelj ovog spreja, zajedno sa svojim partnerom Hainom Alemanom (Heine Allemagne) trebalo da dobije 100 miliona odštete od strane FIFA jer su nezakonito koristili njegov patent.

Sprej je uspješno testiran još 2007. godine u argentinskog drugoj ligi, a kako prenose argentinski mediji Silva i Aleman su na kraju Mundijala u Brazilu 2014. postigli dogovor s tadašnjim predstavnicima FIFA o prodaji patenta u vrijednosti od 40 miliona dolara. Potom se desio skandala “FIFAgejt” pa je dogovor oko spreja pomalo zaboravljen, ali FIFA je nastavila da ga koristiti.

Brazilski sud je potom pred SP 2018. u Rusiji donio odluku da se sprej ne može koristiti na tom turniru, ali sadašnji prvi čovjek FIFA-e, Điani Infantino (Gianni Infantino) nije ispoštovao zakonske regulative.

Zato su Silva i Aleman angažovali advokata, a kako sad stvari stoje postat će bogatiji za 100 miliona dolara.

Dodatni problem za Infantina leži i u činjenici da se kazne u Brazilu za ovaj zločin mogu kretati od jedne do četiri godine zatvora.

Image

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe