3.4 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Konzumiranje čokolade jednom sedmično čuva zdrave srčane žile

Istraživanje koje su proveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu u SAD-u pokazalo je da konzumiranje čokolade barem jednom sedmično “održava srčane žile zdravim”.

U okviru istraživanja objavljenog u časopisu “European Journal of Preventive Cardiology”, razmatrano je šest prijašnjih studija koje su u posljednjih 50 godina ispitivale povezanost konzumacije čokolade i bolesti koronarnih arterija.

U ovim istraživanjima, u kojima je 336.289 sudionika dalo podatke o njihovoj konzumaciji čokolade, uočeno je da u toku devet godina 14.043 patilo od bolesti koronarnih arterija, a 4.667 njih imalo je srčani udar.
Stručnjaci su naveli da konzumiranje čokolade barem jednom sedmično smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija za 8 posto od onih koji konzumiraju čokoladu u dužim intervalima.

“Naše istraživanje pokazuje da čokolada pomaže u održavanju zdravih srčanih žila. U prošlosti su klinička istraživanja otkrila da je čokolada korisna i za krvni tlak i za žile. Čokolada sadrži hranjive namirnice poput flavanoida, metilksantina, polifenola i stearinske kiseline, koji mogu umanjiti upalu i povisiti dobar holesterol”, poručio je doktor Chayakrit Krittanawong, jedan od učesnika istraživanja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe