Naime, Rakel koja je na TikToku poznata kao “La Hostelera Cabreada” je podijelila trik koji koristi u svom svakodnevnom radu, a koji joj, prema vlastitim riječima, gotovo uvijek donese rezultat.
“Mali trik kako da gosti ostave bakšiš: nemojte im vraćati kovanice od jedan euro i 50 centi. Ako im vratite sitnije kovanice, obično ih ne žele nositi sa sobom pa ih ostave na stolu”, objasnila je Rakel.
@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada
Cilj ovog pristupa je jednostavan – umjesto da gosti ponesu sitniš, ostave ga kao bakšiš jer ne žele uzeti manje kovanice.
Na društvenim mrežama mišljenja o ostavljanju bakšiša su podijeljena. Jedni tvrde da konobari već primaju platu za svoj posao, dok drugi naglašavaju važnost dobre usluge i ljubaznosti kao razlog da nagrade osoblje.
“Nikada ne ostavljam bakšiš. Imaju platu, zar ne?”, glasio je jedan od komentara, dok je druga osoba dodala: “Cijenim ljubaznost, ali to se podrazumijeva u njihovom poslu. Dovoljna mi je dobra hrana”.
Mnogi ističu da se najviše cijeni iskrena i kvalitetna usluga.
“Najbolji trik za dobar bakšiš? Samo se potrudi da gost ode zadovoljan”, poručio je jedan od konobara.
Zanimljivo je i da su mnogi gosti pronašli vlastite načine da izbjegnu ostavljanje bakšiša, najčešće plaćanjem karticom.
“Uvijek plaćam karticom. Tako nemam za bakšiš”, komentarisao je jedan korisnik, na što mu je Rakel duhovito uzvratila: “Možeš i karticom ostaviti bakšiš”.