17.8 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Konačno nova pravila za ulazak stranaca u BiH / Sjednica Vijeća mnistara BiH

Na danas održanoj sjednici Vijeća ministara BiH izglasana su nova pravila i uslovi za ulazak svih stranaca u našu zemlju.

Prema novim pravilima, osobe koje su vakcinisane ili koje su prebolovale koronavirus mogu ući u našu zemlju bez negativnog PCR testa.

Također odlučeno je da će se na bh. granici priznavati i antigenski test.

Do sada su bez PCR testa u BiH mogli ulaziti samo Srbi, Hrvati i Crnogorci. I ovo će mnogo značiti za bh. turizam i općenito ekonomiju.

Podsjetimo, državni ministri su bili i pod pritiskom turističkih radnika koji su proteklih dana protestovali tražeći da se olakšaju uslovi za ulazak stranaca jer zbog inata političara trpe direktno građani i privrednici.

Iako ih na prvobitno predloženom dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije bilo, naknadno su na razmatranje ministrima ponuđene dvije odluke koje se tiču ulaska stranaca u BiH.

Ministri HDZ-a su ponovo glasali protiv uvođenja privremenog bezviznog režima državljanima Saudijske Arabije, u periodu od maja do oktobra, čime su direktno spriječili milione KM da se sliju u državni budžet.

Velike gužve pred Ambasadom BiH u Rijadu najbolji su pokazatelj koliki je interes Saudijaca za godišnje odmore u BiH, no oni će i dalje morati vaditi vize kako bi doputovali u našu državu, što otežava turističkim radnicima da naprave aranžmane.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se