5.1 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

KONAČNO JE I TO OTKRIVENO: Evo zašto pacijenti zaraženi koronom gube čulo mirisa!

Naučnici Univerziteta “Johns Hopkins” u Baltimoru kažu da je za to krivac jedan enzim – oni su prilikom eksperimenta uspjeli  dokazati da su visoke doze enzima ACE- 2 (Agniotensin Converting Enzyme II), tačno u predjelu nosa, odgovorne za gubitak mirisa, prenosi “Deutsche Welle”.

Ovaj enzim zapravo bi trebalo da predstavlja ulaz kroz koji korona napada ćelije organizma, a na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ona odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom, bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja čak bi mogli poslužiti i za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su naučnici u stručnom časopisu “European Respiratory Journal”.

Ipak , oni očekuju da njihova otkrića budu potkrijepljena dodatnim istraživanjima. “Ako bi se to pokazalo tačnim, mogli bismo  pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos”, rekao je Andrew Lane s Univerziteta “Johns Hopkins”.

Tobias Welt s Klinike za plućne bolesti Više medicinske škole u Hanoveru, koji nije bio dio istraživanja, kaže da je riječ o “pametnoj studiji” koja ne samo da je objasnila zašto pacijenti gube čulo mirisa, već omogućava i nove načine liječenja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe