Komšić odgovorio na Dodikov RSexit: Nema od toga ništa

IZVORavaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić po povratku iz Brisela, gdje je učestvovao na neformalnom sastanku lidera Zapadnog balkana s predsjednikom Evropskog vijeća Čarlsa Mičela (Charles Michel), kazao je za „Avaz“ da je ohrabren i da nosi pozitivne utiske.

Povoljnija perspektiva
– Opći utisak, prema mom sudu, jeste pozitivan. Ohrabruje to što nova Evropska komisija, prema onome što smo čuli, ima ambiciju da bude jači geopolitički faktor, a to je bitno za sve zemlje zapadnog Balkana. Nadam se da će u skorije vrijeme to rezultirati i povoljnijom perspektivom zemalja zapadnog Balkana, jer su se u posljednjih nekoliko mjeseci, s obzirom na odluku koja se ticala Sjeverne Makedonije i Albanije, počeli širiti izrazito pesimistični tonovi. S druge strane, to otvara prostora za one vrste političkog utjecaja koji nama, a pogotovo u BiH, ne ide u prilog, i koji nam otežava put ka Evropskoj uniji.

– Iskoristio sam i priliku da zatražim od zvaničnika EU podršku za dosljednije provođenje Mišljenja EK, preporuka s kojima sam lično u potpunosti saglasan. Bez provođenja tih preporuka ne možemo ubrzati naš put ka EU. Svi u BiH znamo kome Mišljenje EK ne odgovara, onima koji rade blokade i naš euroatlantski put isporučuju u ruke Rusije.

Nastavak pritiska
Posljednja odluka Ustavnog suda BiH izazvala je burne reakcije u RS, ali i Srbiji (čuli smo poruke zabrinutosti Vučića i Irineja), potom poruke o samim sudijama “muslimanima”, Dodik je najavio i izmjene Zakona o Ustavnom sudu… Kako Vi odgovarate na ovakve poruke?

– Srbijanski sveštenici nemaju ništa s našim Ustavnim sudom. Što se tiče gospodina Vučića, ni on ne bi trebao imati ništa s Ustavnim sudom BiH, pa ipak vidim da sebi daje za pravo da on tu nešto komentira, da prebojava muslimane i nemuslimane u sudu. To je samo po sebi skandalozno. Pročitao sam da je u Beogradu savjetovao Dodika da glede Ustavnog suda i stranaca u njemu, koje sada problematiziraju, sve rade legalno. Znate šta to znači? Da nastave vršiti pritisak s ciljem odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, pa da se onda na potpuno legalan način potkopava država BiH. Nema Ustavnog suda po želji Beograda.

Milorad Dodik ponovo najavljuje otcjepljenje, ili RSexit, kako ga je sada nazvao. Kako komentirate te poruke?

– Nema od toga ništa.

Traže nemoguće
Iz RS su se zbog posljednjih dešavanja odlučili na blokadu Parlamenta BiH. Prijeti li nam nova destabilizacija države?

– Sve što čine obit će im se o glavu. Već je primjetno da pokušavaju razvodniti tu cijelu priču o blokadama. Za nekoliko dana su od gromoglasne najave da će sve blokirati došli do toga da optužuju svakoga ko kaže da nešto blokiraju. Dakle, neka se ne zanose ucjenama, na račun toga neće dobiti ništa od onog što traže, niti bilo kakvu koncesiju, što je obično dijelom taktike. Zatražiš nemoguće da bi dobio nešto. E pa, neka znaju da neće dobiti ništa. Ako je blokada, neka je blokada. Znate, nema blokada kad im se popušta, a nema popuštanja ni milimetar. Blokada je samo onda kad se pruži otpor, pa onda s antibosanske strane imate popuštanje i priču kako ne blokiraju, a najavili su blokade.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe