Komšić, Dodik i Džaferović povećali plaće uposlenicima Predsjedništva za 20 posto

Loša ekonomska situacija u BiH nije spriječila članove Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića da 3. februara 2020. godine donesu zaključak kojim povećavaju plaće uposlenicima u Predsjedništvu BiH.

Komšić, Dodik i Džaferović odlučili su da dodatno stimulišu zaposlenike za njihov rad i to dodatkom na plaću od 20 posto. Naravno, sredstvima koja se isplaćuju iz džepova građana BiH.

Zaključak je usvojen na sjednici Predsjedništva BiH. Posebno je zanimljivo što se članovi Predsjedništva BiH pozivaju samo na Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, a za koji smatraju da im daje ovlasti i da povećaju plaće uposlenicima u Predsjedništvu BiH, svojim savjetnicima i šefovima kabineta.

“Utvrđuje se dodatak na plaću svim uposlenim osobama u Predsjedništvu BiH, osim članovima Predsjedništva BiH i uposleniku u kabinetu oficira za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u inozemstvu, u procentu od 20 posto od osnovne plaće pojedinačno, zbog posebnih uvjeta radnih mjesta, s primjenom od dana stupanja na snagu Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu”, piše u zaključku koji potpisuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Dalje se navodi kako se “zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 15 dana od prijema ovog zaključka poduzme sve potrebne radnje radi njegovog provođenja” te da “ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja“.

U praksi ovo znači da su Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović uvećali plaće svojim šefovima kabineta za oko 600 KM s obzirom na to da šefovi kabineta članova Predsjedništva BiH bez dodatka od 600 KM primaju plaću u iznosu od oko 3.000 KM, odnosno da su uvećali plaće svojim savjetnicima za oko 420 KM, jer savjetnici bez dodatka primaju oko 2.100 KM neto plaće.

Podsjećanja radi, Komšić, Dodik i Džaferović su odmah nakon preuzimanja dužnosti članova Predsjedništva BiH donijeli odluku kojom su povećali broj savjetnika, saradnika i administrativnog osoblja u svojim kabinetima. Izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i zapošljavanju u kabinetima članova Predsjedništva BiH povećali su broj savjetnika sa šest na deset, broj saradnika sa dva na četiri i broj administrativnog osoblja sa pet na osam.

Državni parlamentarci su krajem 2019. godine ukazali na to da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “proguralo” u ažuriranoj verziji budžeta BiH za 2019. godinu povećanje od 100 hiljada KM za zapošljavanje čak 24 osobe u ovoj instituciji u septembru prošle godine.

Inače, prema podacima Ureda za reviziju institucija BiH troškovi neto plaća i naknada u Predsjedništvu BiH zaključno s 31. decembrom 2018. godine iznosili su 3.614.057 KM, od čega se na neposrednu potrošnju odnosi 3.307.464 KM, dok se ostatak odnosi na neto plaće za oficire za vezu. Prosječan broj zaposlenih za koje su isplaćene bruto plaće u Predsjedništvu BiH je 107.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe