14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Koliko Krajina trpi zbog krize: Višemilionska šteta u USK zbog migranata

Prirodne ljepote

Migranti i dalje svakodnevno u kolonama stižu u Bosnu i Hercegovinu, ali najveći broj njih i dalje ide prema području Unsko-sanskog kantona, koji je i najveća žrtva migrantske krize.

Zato će, kako za naš list tvrde tamošnje vlasti, posljedice migrantske krize u ovom kantonu osjećati i u godinama koje su pred nama.

Prvi je sigurnosni problem, na šta su na protestima upozoravali Krajišnici, a njihov strah prelio se i na turiste, koji su nekada rado obilazili prirodne ljepote ovog kantona.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je za “Avaz” da su štete u gradu sve više evidentne.

– Evidentno je zagađenje grada, vode, ali i uništavanje prostora. Samo prošle godine uništeni su Partizanskog groblje, stadion… Ekonomske štete tek ćemo zbrajati – istaknuo je Fazlić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić tvrdi da su posljedice osjetili već prošlog ljeta, kad su turisti počeli zaobilaziti ovaj kraj.
Imidž parka

– Velike su štete. Time ćemo se tek baviti, ali u ovom momentu mogu reći da iznose do nekoliko miliona – kratko je rekao Kadirić.

Njegove riječi potvrđuju ugostitelji, vlasnici hotela. Kažu da su im prošle sezone gosti otkazivali noćenja, a turističke organizacije iz regiona i Evrope dolazak.

– Stekli smo negativan imidž zbog migranata. To je itekako utjecalo na sezonu. U pojedinim dijelovima Nacionalnog parka Una trebat će nekoliko godina da očistimo smeće i vratimo ga u prvobitno stanje. Radi se o područjima koja migranti koriste kako bi prešli u Evropsku uniju – kazao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Pojašnjava da je jedan od takvih primjera i područje Lipa, koje je, kao i u drugim dijelovima, umjesto u rekreativne i turističke, pretvoreno u migrantske rute.
EU mora preuzeti odgovornost

Zastupnici u Evropskom parlamentu prilikom posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) konstatirali su da EU mora preuzeti odgovornost i značajnije se angažirati u rješavanju situacije sa migrantima i izbjeglicama u BiH, odnosno da mora doći do uspostave koordinacije svih nivoa vlasti u državi.
Procjena štete

U Bihaću je formirana komisija koja treba procijeniti ekonomsku štetu, koja je, kako je kazao Fazlić, evidentna- Uništavaju se resursi, sve su češće provala u objekte, uništen je park Borići…

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe