13.6 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Koliko je loše stalno koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku?

IZVORbody.ba

U doba COVID-19, sredstvo za dezinfekciju ruku je postalo neophodan dio naše svakodnevnice. Kada jednostavno nemate gdje i kada oprati ruke, samo nekoliko kapljica sredstva za dezinfekciju može vam biti korisno.

Ne samo da je ovo brz i učinkovit način da očistite ruke, već je i vrlo praktično. Možete ga lako staviti u džep ili torbu i uvijek nositi sa sobom. Ipak, pored koristi sredstva za dezinfekciju, često korištenje može rezultirati suhim rukama, ali i drugim problemima. Body.ba vam u nastavku objašnjava kakve su posljedice čestog korištenja sredstva za dezinfekciju ruku.

Može vas učiniti sklonijima dijareji
Korištenje sredstva za dezinfekciju ruku može promijeniti vaš mikrobiom, čineći vas ranjivijim na bakterije koje mogu iritirati probavni trakt. Vaš mikrobiom je sistem za mikroorganizme, uključujući bakterije, gljivice i viruse koje žive u vašim crijevima, ustima, nosu i na koži. On igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, sprječavanju infekcija i uklanjanju štetnih bakterija. Iako sredstvo za čišćenje ruku uništava većinu loših bakterija, isto tako uništava i korisne vrste.

Kad ubijate kolonije dobrih bakterija na rukama, ovo uništava i mikrobiom crijeva, koji hrani bakterije na vašoj koži. Promjena mikrobioma na ovaj način slabi vaš imunitet. S vremenom, ovo iritira vaš probavni trakt, stvarajući vam tako probleme s probavom. Srećom, ove dobre bakterije možete podržati konzumiranjem probiotika, poput jogurta, ili provođenjem vremena u prirodi.

Također, budite sigurni da dezinfekcija ruku neće imati trajan utjecaj na vašu imunološku funkciju. Samo nekoliko sati nakon korištenja sredstva za dezinfekciju, bakterije se polako ponovo počinju obnavljati.

Posao nije uvijek do kraja gotov
Iako može ukloniti klice s prljavih ruku, sredstvo za dezinfekciju nije ni približno efikasno kao sapun i voda. Sredstvo za dezinfekciju može ukloniti čestice hrane i vidljivu prljavštinu.

Isušuje ruke
Svakodnevno korištenje sredstva za dezinfekciju uklanja vlagu s vaše kože, te može dovesti do suhoće, pucanja, pa čak i do ekcema, pogotovo kod djece i ljudi sa osjetljivom kožom. Dezinficijens za ruke djeluje razarajuće na kožu, za razliku od vode i sapuna. Alkohol izaziva iritaciju, a suha koža je ranjivija i na infekcije.

Dakle, koliko je zapravo loše koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku?
Iako sredstvo za dezinfekciju nije idealno, ima brojne prednosti u borbi protiv koronavirusa. Stoga budite oprezni. U torbi nosite sredstvo za dezinfekciju i koristite ga kad ste vani i nemate priliku da operete ruke. Ipak, čim vam se ukaže prilika, ruke operite sapunom i vodom u trajanju od 25 sekundi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe