Srijeda, 4 Decembra, 2024

Koliko je loše piti kafu na prazan želudac?

IZVORetto.ba

Vjerovatno ste čuli da to nije dobro za probavni sistem, ali da li je zaista tako?

Dobra vijest je da ispijanje kafe na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš stomak se obično može prilagoditi i zaštititi.

Međutim, to može uzrokovati nelagodu, pa ćete vjerovatno poželjeti promijeniti svoju rutinu u tom slučaju.

„Postoje mnoge prednosti konzumiranja kafe za probavni trakt. Kafa je klevetana zbog kofeina koji sadrži i zato što je sada prilično zašećerena, ali se u medicini koristi vijekovima“, rekao je gastroenterolog dr. Sunana Sohi .

dr. Sohi je objasnio da kafa utiče na nivo želudačne kiseline na nekoliko načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu imati probleme poput dispepsije koje se lako mogu riješiti izbjegavanjem kofeina ili možda ispijanjem kafe uz hranu .

Okidač žgaravice

Kofein stimuliše proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline.

Ovaj hormon pomaže u procesu probave, ali i povećava kiselost želuca. Fenoli, spojevi prisutni u kafi, također doprinose nivou kiseline u probavnom sistemu.

Kada je želudac izložen kiselini, može doći do nelagode. Kafa ima pH oko 5, dok želučana kiselina ima pH oko 2, što je čini kiselijom. Ali svako drugačije reaguje. Ako osjetite nadimanje, bol u gornjem dijelu abdomena ili mučninu nakon što popijete kafu na prazan želudac, vjerovatno imate problem sa kiselinom.

Iako visoka kiselost nije nužno problem, važno je da vaš jednjak ne bude izložen previše kiseline, jer to može uzrokovati oštećenja. Nema opasnosti da kafa izazove čireve, ali može izazvati nelagodu.

Istraživanja su pokazala da kafa može opustiti donji sfinkter jednjaka, omogućavajući hrani da se vrati u jednjak i izaziva žgaravicu. Dakle, ispijanje kafe na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline, što kod nekih ljudi može izazvati nelagodu. Ako pripadate ovoj grupi, pokušajte da popijete kafu uz obrok.

Čaj je dobra alternativa kafi. Odabir tamnijih zrna kafe umjesto svjetlijih može pomoći vašem želucu jer tamnija zrna imaju manje kiseline. Takođe, hladno kuvana kafa ima manje kiselosti od tople kafe, prema istraživanju.

Ako ni to ne pomogne, možda biste trebali razmisliti o zamjeni kafe drugim napitkom. Čaj je dobra alternativa kafi ako kafa uzrokuje probavne probleme nakon što je popijete na prazan želudac.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE