4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Koliko iznosi normalna tjelesna temperatura?

Jeste li se ikada pitali?

Kao što znamo, ljudsko tijelo nema stalnu temperaturu. Ova uveliko zavisi od naših godina, doba dana, pa čak i aktivnosti koju obavljamo.

Njemački ljekar Carl Reinhold August Wunderlich smatra se ocem kliničke termometrije. On je davne 1851. godine prvi ustanovio kako je normalna tjelesne temperatura 37°C.

Uočio je odstupanja u temperaturi u zavisnosti od godina i pola i primijetio da se normalna tjelesna temperatura bolje opisuje kao raspon.

Najnovija istraživanja, koju je sprovela američka farmaceutska kompanija Mayo, govore kako je normalna tjelesna temperatura čovjeka između 36,1°C i 37,2°C i da je svaka druga cifra koju pokazuje naš toplomjer znak da nešto nije uredu.

Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu British Medical Journal, u kojoj je učestvovalo oko 35 hiljada ljudi pokazala je da je prosječna tjelesna temperatura 36,6 °C.

Autori nove studije sa Stanforda ukazuju da se promjena tjelesne temperature može povezati s poboljšanjima ljudskog zdravlja i životnog vijeka, jer je tjelesna temperatura pokazatelj brzine metabolizma.

Stručnjaci kažu kaže da žene mogu imati i različite temperature tokom mjesečnog menstrualnog ciklusa i ističu mnoge druge činioce koji mogu uticati na temperaturu.

U prosjeku su djeca obično nešto ‘toplija’ od odraslih, a stariji od 65 godina su ‘hladniji’. Vježbanje, hidratacija i odjeća takođe će uticati na vašu dnevnu temperaturu.

“Naša temperatura pada noću tokom spavanja i povećava se tokom dana. Najniža temperatura je oko 4 sata ujutro, a najviša u 17 sati”, riječi su stručnjaka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe