Koliko dugo djeluje sredstvo za dezinfekciju ruku?

IZVORklix.ba

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedan od najboljih načina zaštite od koronavirusa korištenje sredstva za dezinfekciju ruku koje sadrži 60 posto alkohola. Ipak, treba znati da to sredstvo ne djeluje dugo te da pranje ruku vodom i sapunom treba svakom biti prvi izbor.

Istina je da su dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola dobra alternativa za sapun i vodu, ali prilikom pranja ruku doslovno uklanjate nečistoće koje završavaju u odvodu, dok sredstva za dezinfekciju ubijaju sve što se nalazi na rukama u tom trenutku. Ipak, uskoro ćete sigurno dodirnuti kontaminiranu površinu pa će ruke opet biti prljave. Stoga, ruke nakon pranja ili dezinficiranja sredstvima ne mogu biti čiste duže od nekoliko minuta.

Dakle, kada očistite ruke na bilo koji od dva načina, one neće dugo ostati čiste pa zbog toga prije dodirivanja lica ili jela ruke ponovo operite ili dezinficirajte, čak iako ste to učinili 10 minuta ranije.

Ako koristite sredstvo za dezinfekciju, potrudite se da očistite cijelu površinu ruku. Kada su ruke vidno prljave, pomenuta sredstva ne funkcionišu.

Ruke vodom i sapunom treba prati najmanje 20 sekundi, a posebno je važno da ih očistite između prstiju i sa zadnje strane. Ne zaboravite očistiti nokte i ispod njiih.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe