17.8 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Koliko ćete platiti kaznu za saobraćajni prekršaj i broj kaznenih bodova

Svaki dan svjedočimo mnogim saobraćajnim nesrećama na putevima u Bosni i Hercegovini, a jedan od uzroka sigurno je i nepoštivanje pravila u saobraćaju, navodi Radio Sarajevo.

To su ona ista pravila koja nas uče pri polaganju vozačkog ispita, ali se čini kako brzo sve zaboravimo kada dobijemo dozvolu.

Zato vam u nastavku donosimo spisak saobraćajnih kazni i iznosa koliko morate platiti ukoliko prekršite neko od ovih pravila.

Tako, na primjer, za nekorištenje pojasa dobit ćete kaznu od 100 KM i jedan kazneni bod, zatim za nekorištenje kratkih svjetala slijedi kazna od 30 KM, kretanje unazad na mjestima na kojima je to zabranjeno također kazna od 30 KM, nekorištenje pomagala (naočala) također slijedi ista cifra.

Ukoliko vozite, a nemate položen vozački ispit, dobit ćete kaznu od 400 KM.

Ukoliko prođete kroz crveno svjetlo, dobit ćete kaznu od 100 KM, zatim oduzimanje vozačke dozvole na mjesec dana i jedan kazneni bod.

Također, tu je i kazna od 100 KM i jedan kazneni bod za neposjedovanje potvrde o registraciji i stiker, pa 30 KM za one koji imaju samo jednu registraciju (umjesto dvije), zatim kazna od 30 KM za nekorištenje žmigavca.

Ukoliko na vašem automobilu postoje zatamnjena stakla ili folije – rizikujete kaznu od 40 KM, a isti iznos ćete platiti i za pogrešno prestrojavanje.

Paprenu kaznu možete dobiti ukoliko vozite dijete na prednjem sjedištu – čak 400 KM, a za škripu, buku ili naglo startovanje automobilom, možete dobiti kaznu od 50 KM.

Za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, možete dobiti kaznu od čak 100 KM i jedan kazneni bod.

Napomenimo, pola iznosa od kazne platit ćete ako kazne uplatite u roku od sedam dana.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se