Ko svjesno razvija crno tržište lijekova protiv COVID-a?!

IZVORavaz.ba

Dok Evropa kreće u masovnu vakcinaciju stanovništva, a proces počinje i u Hrvatskoj i Srbiji, stanovnici BiH će se načekati do prvih doza cjepiva protiv COVID-19. Najoptimističnije su najave da će vakcine u našu zemlju stići u aprilu.

Faza ispitivanja
Dok čekamo na spasonosne doze, na bh. tržište plasiraju se lijekovi koji su, kako se navodi, pokazali učinkovitost u borbi protiv korone. Među njima su i tablete “favira” turskog proizvođača, za kojima je u našoj zemlji vladala velika potražnja.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH nedavno je zabranila daljnje stavljanje u promet ”favire”, navodeći kako je još u fazi kliničkog ispitivanja. Lijek je, inače, uvezen interventnim putem i cijena jedne kutije sa 40 tableta u sarajevskim apotekama iznosi 298 KM.

Vlada FBiH nije dala saglasnost za interventni uvoz lijeka “remdesivir”, koji su odobrile Američka i Evropska agencija za lijekove.

Za tabletama “favira” u našoj zemlji vladala velika potražnja.

U državi u kojoj je do sada preminulo više od 4.000 pacijenata, u haotičnoj situaciji s nabavkama, dozvolama za primjenu i ispitivanjima koja im trebaju prethoditi, može se očekivati i širenje crnog tržišta, jer kada je bolest u pitanju, neće se birati način da se dođe do lijeka koji će ju olakšati.

Samu narudžbu 1.230.000 doza vakcina protiv COVID-19 pratili su nesporazumi vezani za uplatu sredstava različitih nivoa vlasti. Kako je kazao predsjedavajući Zoran Tegeltija, Vijeće ministara BiH svoje obaveze završilo je još u septembru. On očekuje da će vakcine u BiH stići do kraja prvog kvartala 2021. godine.

– Naša je procjena da ćemo, uz pomoć Evropske komisije, osigurati besplatne vakcine za 20 posto građana koji su prioritetna kategorija. BiH je taj iznos u cijelosti platila, a osigurali smo i potrebna sredstva za transport, skladištenje i čuvanje.

Mi ćemo nastaviti s procesom nabavke vakcina za građane BiH. Birat ćemo najsigurnije kanale, a mislimo da je to u saradnji s Evropskom unijom. Proces vakcinacije je kontinuiran i on će trajati najmanje šest mjeseci. U tom vremenu ćemo sukcesivno izdvajati sredstva za nabavku vakcina, koliko god bude potrebno – kazao je za “Avaz” Tegeltija.

Nije dovoljno
S druge strane, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da vakcinacija samo 20 posto stanovništva neće biti dovoljna.

– Mnogo je zemalja koje do šestog mjeseca 2021. planiraju vakcinaciju najmanje 50 posto populacije. Minimum za BiH bio bi da naruči onoliko doza koliko ima stanovnika, a to bi bilo dovoljno za 50 posto stanovništva, jer se vakcina daje u dva akta. Zemlje koje drže do svog stanovništva i rejtinga će do juna 2021. vakcinisati do 70 posto stanovništva – ističe prim. dr. Ednan Drljević, specijalista infektolog.

U drugoj polovini januara novi rast broja zaraženih
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kazao je da se u drugoj polovini januara i početkom februara očekuje porast broja zaraženih koronavirusom. On je istaknuo da je početak upotrebe vakcine jedan od prvih alata za kontrolu epidemije i prisustva virusa u narednim godinama, jer je sigurno da on neće iščeznuti.

Šeranić je kazao da će izazov u narednom periodu predstavljati i mutacije virusa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe