Ko je uhapšen sa Fikretom Abdićem: Troje suradnika će sa slobode svjedočiti protiv Babe

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić Babo u petak je, u podnevnim satima, iz detašmana Federalne uprave policije u Bihaću predat postupajućem tužiocu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, gdje je ispitan, a nakon čega je zatražen pritvor.

– Pritvor je zatražen za dvoje, određivanje mjere zabrane zatraženo je za jedno osumnjičeno lice, dok je njih troje priznalo izvršenje krivičnog djela, saopćeno je iz Tužilaštva, bez imenovanja pojedinaca.

Obraćanje reda radi

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva Mreža, izvedenoj u četvrtak, pored Fikreta Abdića, koji je prvoosumnjičeni, uhapšeno je ukupno pet osoba, njegovih bliskih suradnika. Sanja Silić, koju neformalno zovu i općinska mama, supruga je Sulejmana Silića, koji je dosad bio općinski činovnik za građevinske poslove i čovjek od povjerenja Fikreta Abdića.

Abdić-Pleho je iz ladice tehničkog sekretara načelnika uzela dva pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša, svjesna da je tako onemogućila pravilno i blagovremeno vršenje službenih radnji

Uz njih su uhapšeni i Selim Kajtezović, te Hašim Grahović, geometar, vlasnik privatne firme FotoGeo, koji je zajedno sa Silićem i suvlasnik projektnog biroa S.E.N.S.A. čiji su objekti također pretreseni tokom akcije Mreža. Treba reći i da je protekle sedmice optužnicu Tužilaštva USK-a protiv Edine Abdić-Pleho, kćerke Fikreta Abdića, potvrdio Općinski sud u Kladuši.

Nju tužioci terete da je, iako nije uposlenica općinskog organa uprave, u namjeri da onemogući Fikreta Bašića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća, da ovjeri dokumente, otuđila dva pečata.

Policija je u četvrtak tražila i drugu kćerku Fikreta Abdića, predsjednicu Laburističke stranke Elviru Abdić-Jelenović, koja se u petak i oglasila iz inostranstva.

– Ovo je jedna inscenirana režija Unsko-sanskog kantona i stranaka koje participiraju u vlasti i opoziciji, a kojima smetaju aktivnosti koje se događaju i provode putem programa općinskog načelnika Velike Kladuše, kazala je Abdić-Jelenović, napominjući da je sedam političkih stranaka prošle sedmice potpisalo podršku zajedničkom načelničkom kandidatu koji bi na predstojećim lokalnim izborima trebao da pobijedi Fikreta Abdića.

Njen komentar na sklopljeni sporazum bio je da se ta pobjeda nikada neće desiti, čak ni uz pomoć montiranih procesa.

Jedno lice protiv kojeg se vodi istraga je trenutno nedostupno organima gonjenja, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva

– Znakovito je to da je izvršen upad u pekaru Kladuške zadruge, u prostorije Udruženja nezaposlenih dioničara, u organ uprave i da su istražitelji tražili i mene u uredu Laburističke stranke. Zbog svojih obaveza nisam u Velikoj Kladuši, ali i ovo obraćanje je jedan od načina da damo izjavu jer će mediji reda radi tražiti očitovanje od Laburističke stranke i od naše obitelji, poručila je Elvira Abdić-Jelenović.

Prema navodima Tužilaštva USK-a, osumnjičenima se stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. U postupcima javnih nabavki, u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ, osumnjičeno pravno lice kontinuirano je dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica.

Nagrade službenicima

Kako saznajemo, radi se o projektnom birou S.E.N.S.A, čiji su uposleni vršili konsalting, pripremu projekata, građevinsko vještačenje i izradu projektne dokumentacije. Zatim, najveći poslovi su išli preko Javnog preduzeća Komunalije, gdje je još prošle godine izvršen upad istražioca. Dakle, pored njih su pretreseni i uredi Laburističke stranke, Udruženja za zaštitu prava nezaposlenih dioničara Agrokomerc d. d, Kladuška zadruga i naravno Komunalije, koje su već bile pod istragom.

U istrazi se spominje i masno plaćanje izrade pravilnika koji je omogućio načelniku da uvećava plaće i vrši isplate nagrade pojedinim državnim službenicima, a iskorištavao je i svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine bez Općinskog vijeća, kao da se zaista radi u vlastitoj babovini. Od pada autonomne pokrajine zapadna Bosna Fiktret Abdić i njegovi sljedbenici očito imaju problema kod prihvatanja i izvršavanja zakonskih okvira i primjene praksi Bosne i Hercegovine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe