Ko je ministar Alen Šeranić koji je oduševio javnost u vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa

Šeranićeva i smirenost u ovo vrijeme krize gdje ga je funkcija sama po sebi gurnula u naslovnu ulogu posebno dolazi do izažaja u poređenju s nastupima drugih zvaničnika koji preplavljuju medije posljednjih sedmica.

U vrijeme ogromnog interesa javnosti zbog širenja broja zaraženih koronavirusa, kada građani svakodnevno iščekuju ne baš dobre vijesti veoma je važno takve informacije saopćiti objektivno, tačno i sa značajnom dozom sigurnosti kojom se odaje dojam da struka koja se bavi problemnom zna šta radi. Šeranić je do sada pažnju javnosti privukao upravo zbog pristupa poslu. Ključne informacije saopćava upravo on, svaku priliku koristi da pozove na oprez, a u svojim izjavama daje do znanja da kontroliše situaciju.

U suštini Šeranić ne radi ništa spektakularno od onoga što se i očekuje, ali u mnoštvu neuređenog djelovanja, saopćavanja informacija, javnost se očito primila za nešto što djeluje da odaje red u radu. Također treba imati na umu da Šeranić funkcionira u centraliziranom sistemu kakav vlada u Republici Srpskoj, gdje sve informacije dolaze iz jednog mjesta, što mu dobrim dijelom olakšava posao.

Biografija na stranici Vlade kaže kako je Šeranić rođen je 1977. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Medicinski fakultet je završio na Univerzitetu u Banjoj Luci 2004. godine.


Dodatnu edukaciju iz porodične medicine završio je 2007. godine, a specijalizaciju iz epidemiologije 2015. godine. Master tezu u okviru master studija “Ljudski resursi u zdravstvu” odbranio je u okviru programa Kil Univerziteta u Velikoj Britaniji, 2010. godine.

Po završetku fakulteta, kao doktor medicine, radio je tri godine u Domu zdravlja Ključ u službama porodične medicine i hitne medicinske pomoći, nakon čega 2007. godine, karijeru nastavlja na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.
Od maja 2018. godine obavljao je funkciju ministra nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, te od oktobra 2018. godine, po ovlaštenju predsjednice Vlade, i funkciju ministra prosvjete i kulture.

MInistar Šeranić oženjen je i otac je dvoje djece, po nacionalnosti je Bošnjak.​

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe