Ko će biti novi gradonačelnik Bihaća: Bitka između dobro poznatog imena i mlađih snaga

Nakon što je dugogodišnji načelnik Bihaća Šuhret Fazlić prihvatio mandat u skupštini Unsko-sanskog kantona, otvorilo se upražnjeno mjesto Gradonačelnika ovog grada. Izbori će se održati 5. februara, a građani će birati između pet kandidata.

IZVORklix.ba

Građani Bihaća će imati priliku birati između tri stranačka i dva nezavisna kandidata. Za očekivati je da će se najveća borba voditi između Elvedin Sedić-a ispred POMAK-a, Hamdije Abdića kandidata SDA i Adnana Habibije kandidata SDP-a.

Elvedin Sedić ispred POMAK-a je kandidat prethodne vlasti u Bihaću, te se nada da će na ovoj funkciji naslijediti svog stranačkog kolegu Šuhreta Fazlića. Sedić je trenutno vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća a radi kao viši asistent na pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Obnašao je funkciju direktora Aerodroma Bihać, a nešto kasnije i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. Kandidat POMAK-a je se bavi i privatnim biznisom te je vlasnik staračkog doma u Bihaću. Podršku Sediću je dala i stranka Naroda i Pravde.

Sedić je obećao da će nastaviti onako kako je radio i njegov prethodnik Fazlić te da će fokus biti na izgradnji novih saobraćajnica, modernizacije poslovnih zona te i ulaganje u infrastrukturu mjesnih zajednica.

Kandidat SDA za poziciju gradonačelnika Bihaća je Hamdija Abdić. Lice dobro poznato i široj javnosti, a ne samo građanima Bihaća. Abdićeva najpoznatija uloga je ona ratna, u toku agresije na BiH bio je komandant 502. bihaćke brigade ARBiH, gdje je dobio i svoj nadimak “Tigar”, dobivši odlikovanje ordena Srebrenog štita.

Abdić se politikom počeo baviti 2016. godine kada je izabran za vijećnika u gradskom vijeću Bihaća. Godine 2018. godine je izabran u Parlament Federacije BiH, a povjerenje glasača dobio je i na prošlim izborima 2022. godine. Abdića je također, prema njegovim riječima, usmeno podržao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

SDP-ov kandidat za poziciju gradonačelnika Bihaća je predsjednik SDP-a Bihać i gradski vijećnik Adnan Habibija. Habibija je diplomirani pravnik i uposlen je u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a. Simpatije građana Bihaća zaradio je tokom migrantske krize koja je pogodila ovaj grad, kada se aktivno borio za zatvaranje prihvatnog centra BIRA.

Habibija je širom javnosti postao poznat nakon što se nakon njegove inicijative u Bihaću ukinuo rad praznicima i nedjeljom.

Pored pobrojanih stranačkih kandidata za poziciju gradonačelnika kandidovala su se još dva nezavisna kandidata. Prvi je trenutni direktor JP “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić kojeg je podržala Naša stranka, te dugogodišnji uposlenik Gradske uprave Bihać Damir Đug. No male su šanse da će se neko od njih uspjeti izboriti za gradonačelničku funkciju, te se očekuje da će se najveća borba voditi između kandidata SDA, SDP i POMAK-a.

Izborna kampanja će trajati dvije sedmice do 3. februara, a u nedjelju 5. februara građani Bihaća će odlučiti ko će voditi njihov grad do izbora 2024. godine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe