Klub SDP u Skupštini USK: “Svi će morati, prije ili kasnije, na svom nivou, odgovarati za učinjeno ili neučinjeno” -Pitamo MINISTRA CIKOTIĆA DA LI SE TO ODNOSI I NA DRŽAVNI NIVO I NA NJEGA SAMOG?

Klub poslanika SDP u Skupštini Unsko-sanskog kantona izražava zabrinutost zbog narastajućih tenzija i pritiska na vlasti ovog kantona da ponovo otvore objekat bivše tvornice ” Bira” u Bihaću za prihvat ilegalnih migranata, koji se nalaze na lokaciji “Lipa” u Bihaću. Razočarani smo potezima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje od vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća traže da, bez odlaganja, izvrše prihvat i smještaj određenog broja migranata na lokaciju “Bira” u Bihaću, dok istovremeno ignorišu apele i odluke Skupštine (samo) ovog Kantona.

Nadležne BiH i međunarodne institucije su upoznate da je Skupština Unsko-sanskog kantona donesenom Odlukom broj: 01-02-3-290/20 od 23.12.2020. godine zauzela stav da ne prihvata povratak ilegalnih migranata u prihvatni centar “Bira” u Bihaću, zbog već viđene narušene sigurnosno i zdravstveno – epidemiološke situacije građana i njihove imovine.

Istom Odlukom Skupština USK je zadužila Operativnu grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona da poduzmu sve mjere i radnje u cilju očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke zaštite građana Kantona.

U tom pravcu, Ministarstvo unutrašnjih poslova u obavezi je poštivati i provoditi odluke koje donosi Skupština Unsko-sanskog kantona, te bi izvršavanje radnji prihvata i smještaja određenog broja migranata na lokaciju “Bira”, na način kako je naloženo zaključkom Vijeća ministara BiH, predstavljalo radnje postupanja kojima se direktno krši odluka najvišeg zakonodavnog tijela Kantona.

S druge strane, svjedočimo, Vijeće ministara poštuje odluke kantonalnih i entitetskih vlasti van USK, te ne razmješta teret migrantske krize ravnomjerno, jer, priznaju, ne žele stvarati dodatne probleme.

Užasna je činjenica da se na području USK, u ovom trenutku, nalazi oko 1000 migranata, na otvorenom prostoru tranzicionog centra “Lipa”, bez elementarnih uvjeta za njihov smještaj, napuštenih od UN agencija sa milionskim fondovima i Ministarstva sigurnosti koje je, naglašavamo, lokaciju Lipa prihvatilo kao zvanični kamp, iako su se kantonalne vlasti maksimalno stavile na raspolaganje da se “Lipa”, u roku odmah, osposobi za boravak migranata.

Pitamo – ko i zašto želi dodatne probleme u Unsko-sanskom kantonu prisilnim reotvaranjem Bire, u centru grada Bihaća?

Citiramo državnog ministra sigurnosti: “Svi će morati, prije ili kasnije, na svom nivou, odgovarati za učinjeno ili neučinjeno” i pitamo – DA LI SE TO ODNOSI I NA DRŽAVNI NIVO I NA NJEGA SAMOG?

Klub poslanika SDP u Skupštini USK

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe