14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Ključno ročište za “Tower” odgođeno zbog dojave o bombi u zgradi Suda u Sarajevu

Zbog dojave o bombi evakuisana je zgrada u kojoj se nalazi Općinski sud u Sarajevu.
Dojava o bombi stigla je na početku ročišta u slučaju “Tower”, koje je bilo zakazano za 9 sati. No, zgrada je morala biti evakuisana.

Na današnjem ročištu je trebao biti prikazan snimak brojanja novca. To je već u nekoliko navrata odgođeno, uglavnom zbog bolesti.

U toku je KDZ pregled, nakon kojeg će biti nastavljena samo ročišta koja su najavljena.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu prošle godine je potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića, uhapšenih u akciji “Tower”, zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi. Oni se terete da su iznuđivali novac od izvođača radova na zgradi “Tower” kako bi im zauzvrat omogućili da “nesmetano rade i budu zaštićeni”.

Videosnimci iz dokaznih materijala Tužilaštva Kantona Sarajevo nastali su u saradnji Federalne uprave policije (FUP) i direktora građevinske firme Europrofil Elmedina Pinjića koji je podnio krivičnu prijavu protiv Smart Investa zbog sumnje da su predstavnici ove firme činili prevare u privrednom poslovanju, a u vezi izvođenja radova na Sarajevo Toweru.

Naime, kada je firma Europrofil potpisala ugovor za izvođenje fasaderskih radova, montažu i demontažu skele na objektu Sarajevo Tower, Mahmutović i Halilagić su navodno ucijenili Pinjića da im mora donijeti 200.000 KM kako bi nesmetano radio i da bi ga oni zaštitili.

Međutim, Pinjić se prije toga odlučio na prijavu te im je ponudio da im ovaj iznos isplati u tri rate. Ne znajući šta ih čeka, Mahmutović i Halilagić su pristali.

Prva rata iznosila je 30.680 eura i to su sredstva koja je Pinjić osumnjičenima isplatio u apartmanu u zgradi Panamera, dok je bio ozvučen, a novac hemijski označen.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe