8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Kladuščanin Dženail Rekić izrađuje epoxy stolove za evropsko tržište

Shvatio je to dvadesterčetvorogodišnji mladić iz Velike Kladuše koji je prije devet mjeseci počeo izrađivati unikatne epoxy stolove. Dženail Rekić, mladić iz velikokladuškog sela Kumarica poslije završetka srednje škole, smjer zavarivač, okušao je sreću ”preko grane”, ali kako kaže, bez obzira na to što je bio zadovoljan poslom i novcem koji je zarađivao, nešto je nedostajalo. To ”nešto” bila je njegova porodica. Zato se iz Nizozemske vratio u Veliku Kladušu i ovdje našao posao. Plaća mu je kako kaže, bila drugačija od one na koju je bio navikao pa je smišljao način kako da zaradi dodatno. ”Tada sam na youtube počeo gledati razna videa o tome kako nešto napraviti svojim rukama, a najviše pažnje mi je privukla izrada epoxy stolova (stolovi ukrašeni epoxy smolom)”
Kako kaže Dženail, nakon nekoliko odgledanih videa, odlučio je sam pokušati, prikupio je materijal i napravio svoj prvi epoxy sto. ”Svima kojima sam pokazao svoj rad, pohvalili su me i motivisali da radim dalje, što mi je tada mnogo značilo”.

Danas Dženail svoje unikatne stolove prodaje širom Evrope, a najviše ih završi u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Stolovi izrađeni na ovakav način, poprilično su skupi pa je prodaja ovakvih stolova u BiH dosta slabija. Stolovi se prave od starog i suhog drveta, a najbolje drvo za izradu su orah, bukva, hrast i višnja. Sam proces izrade je poprilično izazovan, dugotrajan i zahtjeva preciznost. Nakon pronalaska odgovarajućeg drveta potrebno je izravnati samo drvo da bude ravna ploča, te se potom napravi kalup i postavi drvo, a u prazni prostor salijeva se epoxy smola i narednih sedmicu dana pusti se da se suši. Nakon procesa sušenja smole, proizvod se vadi iz kalupa i nastavlja se uređivanje brušenjem i poliranjem ili premazivanjem.
”Svaki sto koji napravim je unikatan, a što je najbitnije kupci su zadovoljni a sa njima se prije izrade dogovaram oko veličine, boje i oblika samog stola”.
Epoxy stolovi i izrada istih zaista su nešto posebno i novo što svakom domu može dati određenu dozu lijepog i unikatnog dekora. Svaki od izrađenih stolova su i svojevrsno umjetničko-zanatsko djelo, ovog talentiranog dvadesetčetverogodišnjeg mladića.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe