4.2 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

“KĆERKA ME SE ODREKLA I O MENI BRINE SIN. DA LI JE GRIJEH DA NASLJEDSTVO OSTAVIM SAMO SINU?

Mnogi muslimani kada imaju nedoumicu ili pitanje na koji nemaju odgovor isti potraže u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine koja je preko svoje mobilne aplikacija napravila mogućnost postavljanja pitanja ali i dobivanja odgovora na isto.

Tokom današnjeg dana Islamska zajednica ažurirala je odgovore na postavljanje pitanja, a donosimo vam jedno od zanimljivijih – piše Crna-Hronika.

Imam kćerku i sina. Muž mi je preselio na drugi svijet. Kćerka ne dolazi niti ima kontakta s nama otkako se udala, a o meni se brine sin. Da li je ispravno da sve što imam ostavim u nasljedstvo sinu?

Odgovor Islamske zajednice

Dijete je zakonski nasljednik i roditelji ga ne mogu samovoljno isključiti iz nasljedstva. Pitanje poslušnosti i neposlušnosti prema roditeljima nema odlučujućeg uticaja na pravo nasljeđivanja sve dok se nasljednik i ostavitelj kreću unutar granica islama.

Nasljednici i nasljedni dijelovi su određeni propisima Šerijata i tu ostavitelj ne može intervenisati, ali ima prostora da za života, pravedno i bez pristrasnosti, uredi svoje imovinsko stanje i poslove kao i stanje svoje porodice.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe