Kašika meda ujutro za bolje zdravlje: 6 prednosti meda za vas

IZVORbody.ba

Naravno, važno je da birate samo najkvalitetnije vrste meda kada je vaše zdravlje u pitanju. Većina kupovnih proizvoda je pasterizirana. Kroz proces obrade uklanja se kristalizacija i produžava rok trajanja, ali ovo također uništava većinu hranjivih sastojaka. Ako želite brinuti o vašem zdravlju, kupite med od pouzdanog proizvođača. Body.ba vam u nastavku donosi zdravstvene koristi meda zbog kojih će ova namirnica postati dio vaše svakodnevne jutarnje rutine:

Dobar izvor antioksidanata
Med sadrži niz biljnih hemikalija koje djeluju kao antioksidanti. Neke vrste meda sadrže toliko antioksidansa kao i voće i povrće. Antioksidanti pomažu u zaštiti vašeg tijela od oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali doprinose procesu starenja i mogu doprinijeti razvoju hroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da antioksidativni spojevi u medu koji se nazivaju polifenoli mogu igrati ulogu u sprječavanju srčanih bolesti.

Antibakterijska i antifungalna svojstva
Istraživanja su pokazala da med može ubiti neželjene bakterije i gljivice. Prirodno sadrži hidrogen peroksid, antiseptik. Njegova efikasnost kao antibakterijsko ili antifungalno sredstvo varira ovisno o vrsti meda koju odaberete, ali je jasno da je med koristan za različite vrste infekcija.

Zacjeljuju rane
Manuka med koristi se u medicinskim sredstvima za liječenje rana, jer je otkriveno da je efikasno sredstvo za uništavanje bakterija, a također pomaže u obnovi tkiva. Studije pokazuju da Manuka med može ubrzati vrijeme ozdravljenja i smanjiti infekciju. Imajte na umu da je med koji se koristi u bolničkim uvjetima medicinski, što znači da je pregledan i sterilan. Nije dobro tretirati posjekotine medom koje kupite u trgovini.

Fitonutrijenti
Fitonutrijenti su jedinjenja koja se nalaze u biljkama i pomažu u zaštiti biljke od vanjskih oštećenja. Na primjer, neki održavaju insekte podalje ili štite biljku od ultraljubičastog zračenja. Fitonutrijenti u medu odgovorni su za njegova antioksidacijska svojstva, kao i za njegovu antibakterijsku i antifungalnu moć.

Pomoć kod probavnih tegoba
Med se ponekad koristi za liječenje probavnih tegoba poput dijareje, mada nema mnogo istraživanja koja bi pokazala da djeluje. Također je moćan prebiotik, što znači da hrani dobre bakterije koje žive u crijevima, koje su ključne ne samo za varenje, već i za cjelokupno zdravlje.

Umiruje grlobolju
Imati prehladu? Probajte kašiku meda. Med je stari lijek za grlobolju. Djeluje i kao sredstvo za suzbijanje kašlja. Istraživanja su pokazala da je med jednako efikasan kao i dekstrometorfan, čest sastojak lijekova protiv kašlja bez recepta. Samo uzmite jednu ili dvije kašičice kad osjetite bol u grlu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]