17.9 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

Kandidatkinja za načelnicu općine Novo Sarajevo kažnjena zbog objave na Facebooku

IZVORavaz.ba

Koalicija DF/GS i kandidatkinja za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adna Pandžić novčano kažnjeni zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama

– Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. augusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) zbog Facebook statusa kandidatkinje za načelnicu u kojem je, između ostalog, povorku ponosa nazvala “povorkom stida” šireći netrpeljivost i govor mržnje prema LGBTIQ osobama – objavili su na Facebook stranici organizatori Povorke.

Na 58. sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je potvrđeno kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1.500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3.000 KM.

– Pozdravljamo ovu odluku, ali isto tako pozivamo sve kandidate/kinje i političke stranke u BiH da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost, kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu. Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonima naše države – naveli su oranizatori povorke.

Pozivali su sve građane/ke da prijave svako kršenje Izbornog zakona, kao i svaki govor mržnje i netrpeljivost koji bude upućen u narednom periodu a koji se odnosi na LGBTIQ osobe.

https://www.facebook.com/watch/?v=1294567854209797

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se