Kamp na lokaciji Lipa trebao bi uskoro biti u funkciji za prihvat

Kako je dogovoreno na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, Grad Bihać je krenuo u pripremu lokacije Lipa, za koju postoji saglasnost Gradskog vijeća, za uspostavljanje kampa za prihvat migranata migranata koji se trenutno nalaze van organiziranih prihvatnih kampova u Bihaću, čime je ugroženo i njihovo i javno zdravlje.

– Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona, donijela je odluka o korištenju sredstava posebne naknade za provođenje preventivnih mjera zaštite za obezbjeđivanje uslova za smještaja migranata na lokaciji Lipa kod Bihaća te je Gradu Bihaću doznačen iznos od 60 000 KM provođenje preventivnih mjera zaštite u pripremi lokacije Lipa za prihvat migranata. U uspostavljanju kampa pomoć je pružila i Federadalna uprava CZ, a uz podršku ministra sigurnosti VM BiH Fahrudina Radončića, dogovorena je podrška IOM i DRC u organizovanju kampa i prihvatu migranata dok traje opasnost zbog širenja koronavirusa, kaže premijer Mustafa Ružnić.

Tokom obilaska lokacije Lipa prezentovani su planovi za brzo uspostavljanje osnovne infrastrukture kako bi kamp bio u funkciji za prihvat za osam dana. – I pored loših vremenskih uslova i činjenice da je u cijeloj BiH proglašeno stanje nesreće zbog pandemije koronavirusom uspjećemo zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednice, Vlade USK, Vlade FBiH i Ministarstva sigurnosti BiH pripremiti lokalitet Lipa za smještaj migranata. Ovo je najbolje rješenje da izmjestimo migrante sa ulica i iz napuštenih objekata, kazao je gradonačelnik Bihaća Fazlić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe