Kakva nas zima očekuje: Svjetski meteorolozi objavili dugoročnu prognozu

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svjetski meteorološki servis AccuWeather.

Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem je kroz prognozu tima meteorologa AccuWeathera jasnije kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

Na prijelazu sa jeseni na zimu, predviđa se da će se oluja pomjerati prema jug Evrope gdje će se kretati Sredozemnim morem.

Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije – rekao je meteorolog Alan Reppert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.
Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uvjeti su Lisabon, Portugal, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

AccuWeather navodi da bi se klišno i olujno vrijeme moglo pomjeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj italiji.

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj, te na istoku Italije.

Prognoza

Uprkos najavama olujne zime na jugu Evrope, to ne znači dobre vijesti za ljubitelje snijega u ovoj regiji.

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi padati u decembru, ali tek će januar i februr donijeti malo veće količine bijelog pokrivača.

Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi AccuWeathera predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe