Kako životinje mijenjaju boju krzna?

Kod nekih životinja znamo da postoje jako uočljive promjene boje krzna i perja u toku zimskih mjeseci – kod nekih krzno postane potpuno bijelo. Kod drugih, krzno postaje gušće kako bi se životinja zaštitila, čak i ako nema uočljive promjene boje.

Naučnici su otkrili kako biološki “prekidač” pomaže životinjama da promijene boju krzna i kvalitet u skladu sa sezonskim promjenama, što je ključno za preživljavanje. U radu, objavljenom u Nature Communications, naučnici objašnjavaju kako mozak reaguje na kratke i duge dane kako bi se životinja mogla prilagoditi promjenjivim uslovima okoline.

Tim naučnika predvođen naučnicima s univerziteta u Edinburghu i Manchesteru proučavao je hipofizu kod ovaca. Tkivo mozga je analizirano na aktivnost gena u određenom periodu, što je naučnicima omogućilo posmatranje bioloških procesa koji se događaju kao odgovor na različite dužine dana. Otkrili su da se jedan od dva moguća biološka mehanizma aktivira unutar hipofize, ovisno o tome je li dan dug ili kratak.

Ljeti kad su noći duge, mozak stvara hormone koji uzrokuju kaskadu genske aktivnosti koja dovodi do stvaranja određenih bioloških karakteristika poput boja krzna koje su tipične za ljeto. Kad su u toku zimskog perioda noći kratke, ovaj “prekidač” se preokreće: hormoni koji inače djeluju preko noći, duže vremena se oslobađaju, pokrećući biološke procese povezane sa zimom, kao što su boja i gustoća krzna.

Kod sisara, dugi fotoperiodi induciraju cirkadijani transkripcijski faktor BMAL2 i pokreću ljetnu biologiju. Suprotno tome, dugotrajni signali melatonina na kratkim fotoperiodima induciraju cirkadijane represore, što pokreće zimsku biologiju. Te su akcije povezane s progresivnim promjenama hromatina u cijelom genomu.

Suštinski, radi se o tome da organizam zimu tretira kao duže periode noći, a ljeto kao duže periode dnevnog svjetla, zahvaljujući promjenama dužine trajanja dana i noći.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe