Kako vježbe utječu na bol u kukovima

IZVORavaz.ba

Bol u kuku je vrlo česta pojava s kojom se susreće veliki broj svjetske populacije. Na svakih 10 kilograma dodatne tjelesne težine koju nosite, postoji dodatnih 50 kilograma pritiska na kukove i koljena. Ako vaši zglobovi osjećaju naprezanje, pronađite težinu koja vam najviše odgovara i razgovarajte sa svojim ljekarom o najboljim načinima mršavljenja, savjetuje dr. Edin Buljugić, fizijatar.

Višak kilograma
– Ovisno o tome što uzrokuje bol u kuku, gubitak viška kilograma može pomoći i olakšati kretanje. Da biste smanjili pritisak, koristite ručna kolica za namirnice i prtljag s točkovima. Ako nosite torbicu, razmislite o stilu ruksaka – kaže dr. Buljugić.

Naš sagovornik govori kako treba odmoriti kuk dok bol ne popusti. Nakon što to učinite, prepišite sebi dnevnu dozu vježbe za izgradnju jačih mišića i zadržavanje ukočenosti zglobova.

Pitajte svog ljekara da li bi vam aktivnosti s malim utjecajem, poput hodanja, plivanja ili joge, olakšale stanje.

Dr. Buljugić: Kretanje će vam pomoći
Kretanje će vam pomoći u kukovima, ali ovo nije vrijeme za trčanje nizbrdo ili kikboksing. Počnite polako s nekoliko minuta na sobnom ili eliptičnom biciklu. Kako bol lagano prestaje, možete povećati vrijeme vježbanja. Za vrhunsku vježbu s niskim utjecajem upotrijebite bazen ili spa centar. Voda podržava vaše tijelo i uklanja dio stresa sa zglobova – govori dr. Buljugić.

Rutina i forma
Postoje i posebne vježbe, dodaje dr. Buljugić, koje mogu pomoći kod bolova u kuku. Oni mogu djelovati na dijelove vašeg tijela koji podržavaju ove zglobove, uključujući vaše noge i jezgru. Da biste dobili pravu rutinu i formu, najbolje je raditi s profesionalcem, poput fizioterapeuta. I nemojte se forsirati, ako osjetite bol tokom vježbanja, prestanite.

– Bol u kuku možete tretirati i primjenom fizikalnih procedura koje u znatnoj mjeri mogu poboljšati vaše stanje.

Bol u kuku tretiramo analgetskim strujama, kratkovalnom dijatermijom, terapijskim ultrazvukom, tecart terapijom, vacum terapijom i deep oscilation terapijom – navodi dr. Buljugić.

Koristite hladne obloge
Imate li pri ruci vrećicu smrznutog povrća? Umotajte je u tanki peškir i pritisnite direktno na bokove kako biste ublažili bol, savjetuje dr. Buljugić. Također možete upotrijebiti i toplinu poput vrućeg tuša ili obloga za opuštanje mišića neposredno prije istezanja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe