17.3 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Kako vježbanje utječe na vaš seksualni život?

Vježbanje ima obilje nevjerovatnih zdravstvenih prednosti. Poboljšava vaše pamćenje, sprječava razne bolesti i pomaže u upravljanju težinom. Ali još jedan veliki plus vježbanja odnosi se upravo na vaš seksualni život.

Povećava samopouzdanje
Redovno vježbanje pomaže poboljšanju samopoštovanja. Kada se sami sebi dopadamo i osjećamo se ugodno u našem tijelu, vjerovatnije je da ćemo to htjeti pokazati i našim partnerima. Fizička aktivnost dovodi do pozitivnije slike o tijelu, što podiže samopouzdanje i pomaže vam da se osjećate seksipilnije, samouvjerenije i privlačnije. Ovako se povećava i vaša želja za seksualnom aktivnošću.

Poboljšava vašu seksualnu izvedbu
Kao i kod bilo koje vrste fizičke aktivnosti, dobra forma vam pomaže da vježbe izvodite najbolje što možete. Jedno istraživanje s Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da je za muškarce redovno vježbanje poboljšalo učestalost intimnih aktivnosti i pouzdanost adekvatnog funkcionisanja tokom seksa. Kod žena su rezultati također bili pozitivni, te je jedno istraživanje pokazalo da vježbanje povećava fiziološko seksualno uzbuđenje kod žena.

Smanjuje stres
Kada ste pod stresom, vaše tijelo reaguje na mnogo različitih načina, a ovo također može utjecati i na vaš libido. Stres uzrokuje da vaše tijelo proizvodi više hormona kortizola, što s vremenom može smanjiti vašu želju za seksualnim aktivnostima. Poznato je da vježbanje pomaže u proizvodnji endorfina – hormona sreće, zbog kojeg se osjećate dobro, što zauzvrat pomaže u održavanju zdravog seksualnog nagona.

Vježbanjem se poboljšava cirkulacija krvi
Kardio je odličan za cirkulaciju krvi u organizmu, a prema stručnjacima, aerobne vježbe poput brzog hodanja, plivanja, trčanja ili vožnje bicikla također mogu poboljšati vašu cirkulaciju. Ovo je ključni faktor vašeg seksualnog života (jer dobar protok krvi smanjuje i vjerovatnoću od erektilne disfunkcije kod muškaraca).

Čvrstoća i fleksibilnost pomažu u seksualnom životu
Ako redovno vježbate jogu, vjerovatno ste fleksibilniji od većine. Ovo je odlična vježba ako želite isprobati različite položaje u spavaćoj sobi. Kada želite imati snagu za isprobavanje određenih seksualnih poteza, tonirani mišići vam mogu biti korisni.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe