15.1 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Kako vaša ishrana utječe na zdravlje?

IZVORbody.ba

Svima je već dobro poznato koliko je zdrava ishrana važna za zdravlje. Zdrava dijeta smanjuje rizik od bolesti srca i brojnih drugih zdravstvenih problema, stoga stručnjaci preporučuju da se pridržavate dobrih prehrambenih navika kako biste poboljšali zdravlje.

Plan zdrave prehrane koji uključuje povrće, voće, integralne žitarice i mliječne proizvode bez ili s malo masti, nemasno meso, perad, ribu, grah, jaja i orašaste plodove, ograničava zasićene i trans masti, natrij i dodatne šećere u vašem organizmu.

Naučnici su analizirali kako ova zdrava ishrana utječe na rizik od smrti od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Ovo su poznate kardiometaboličke bolesti, koje su jedan od najčešćih razloga preuranjene smrti u svijetu.

Naučnici su otkrili da je rizik od smrti od ove tri bolesti bio veći kod osoba koje su konzumirale previše natrija, prerađenog mesa, zaslađenih napitaka i neobrađenog crvenog mesa. Rizik od smrti bio je veći i kod onih koji nisu jeli dovoljno orašastih plodova, sjemenki, morskih plodova bogatih omega-3 mastima, povrće, voće, cjelovite žitarice i polinezasićene masti. Prema ovoj analizi, gotovo polovina (45%) smrtnih slučajeva 2012. godine je povezana s previše ili premalo ovih prehrambenih faktora.

Dakle, potrebno je puno posla za prevenciju srčanih bolesti, ali također smo svjesni da bolje prehrambene navike mogu brzo poboljšati naše zdravlje. Stoga svakodnevno možemo djelovati na malim promjenama, koje dugoročno donose najbolje rezultate!

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe