14.8 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

Kako seksualne aktivnosti utječu na naše zdravlje?

Pomaže zdravlju srca

Čini se da spolni odnos ima zaštitni učinak na zdravlje kardiovaskularnih sistema, naročito kod žena.

Studija iz 2016. godine pregledala je potencijalne zdravstvene koristi seksualne aktivnosti s redovnim partnerom. Ovo je istraživanje otkrilo da seksualno aktivne žene imaju manji rizik od srčanih problema kasnije u životu. Međutim, studija je također zaključila da visoki nivo seksualne aktivnosti može povećati rizik od kardiovaskularnih problema kod muškaraca.

Muškarci i žene sa srčanim problemima trebaju pitati doktora o tome koliko je seks siguran za njih. Oni bi također trebali biti specifični u pogledu pravilnosti i intenziteta s kojim imaju seks, jer to može utjecati na potencijalno naprezanje srca.

Smanjenje krvnog pritiska

Ista studija iz 2016. godine također je izmjerila krvni pritisak kao jedan od pokazatelja zdravlja srca. Istraživači su otkrili da su starije žene, koje su izrazile zadovoljstvo svojim seksualnim životom, imale manji rizik od visokog krvnog pritiska. Međutim, autori studije nisu pronašli iste rezultate kod starijih muškaraca. Visoki krvni pritisak može utjecati na libido i na čovjekovu sposobnost postizanja i održavanja erekcije. Lijekovi za visoki krvni pritisak također mogu smanjiti libido i uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Jačanje imunološkog sistema

Neka rana istraživanja otkrila su da redovan seks povećava efikasnost imunološkog sistema. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su imali čest seks, što su definirali kao jedan do dva puta sedmično, imaju više imunoglobina A (IgA) u svom sistemu od ostalih. IgA je antitijelo koje živi u sluzokožnom tkivu, poput pljuvačnih žlijezda, nosa i vaginalnog tkiva.

Izvor: avaz.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se