Kako sačuvati mentalno zdravlje u pandemiji: Relaksirajte se u prirodi sa porodicom

Mentalno zdravlje nije u prvom planu tokom pandemije, ali je izuzetno važno kako se nosimo sa izazovima i poteškoćama koje nosi život u vrijeme koronavirusa.

1. novembra – Stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja prepoznaju pojačane simptome depresije i anksioznosti, poremećene porodične odnose i porast nasilja, ali i cijeli niz drugih problema sa kojima se suočavamo u vrijeme pandemije.

Promijenila se svakodnevnica, načini komuniciranja sa okolinom, obavljanja poslova, neprestano je prisutan strah od bolesti i sve to može prouzrokovati cijeli niz poteškoća u prilagođavanju i daljnjem funkcioniranju. Društvu u cijelosti je nametnuto prilagođavanje na nove modalitete u svim segmentima života.

U razumijevanju vlastitih reakcija na sve što se događa pomoći će nam stručnjaci iz agencije za edukaciju i psihoterapiju Kontakt Homini, koji okuplja tim psihoterapeuta i saradnika specijalista različitih profila koje povezuje usmjerenost ka pomaganju ljudima i postizanju zadovoljstva na ličnom, porodičnom i profesionalnom planu.

“Bitno je razumjeti da su svi simptomi samo prirodna reakcija na promjenu, ali kad remete funkcioniranje, neophodno je potražiti stručnu pomoć”, poručuju psihoterapeuti.

Naglašavaju da su od početka pandemije svi stavljeni pred iste ili slične izazove, ali i da su promjene kroz koje društvo prolazi ostavile vidljiv trag i zahtijevaju da se o njima govori.

“Promijenjene okolnosti i bojazan za zdravlje, ali i druge posljedice kao što su obrazovne, ekonomske i socijalne, predstavljaju značajan izvor stresa, a neizvjesnost u vezi sa trajanjem pandemije i posljedica dodatno usložnjavaju situaciju”, naglasila je Senka Čimbo.

Briga o mentalnom zdravlju s jedne strane znači usmjeravanje na pozitivne aspekte u životu, te na aktivnosti koje su ugodne i podržavajuće, a sa druge strane znači da se moramo suočiti sa tim poteškoćama.

“To u praktičnom smislu znači da svako ponaosob treba da poseže za zabavnim i relaksirajućim aktivnostima, biva u kontaktu sa bližnjima, boravi u prirodi i kreće se, vodi računa o ishrani i spavanju, te poseže za osnovnim i provjerenim informacijama bez preplavljivanja medijskim sadržajima. Ali to znači i posezanje za podrškom stručnjaka onda kada je funkcioniranje značajno narušeno, odnosno kada simptomi ili poteškoće prevazilaze lične kapacitete suočavanja”, preporučuje Čimbo.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe