6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Kako pomoći djeci da savladaju strahove i stres

29.09.2023. godine je u Sarajevu promovirana knjiga “Priče koje pomažu djeci da savladaju strahove i razviju otpornost na stres”, autorice doc. dr. Vildane Aziraj Smajić, specijalistice kliničke psihologije iz Bihaća.

Djeca se kroz odrastanje suočavaju sa brojnim stresnim događajima. Izvori stresa su najčešće vezani za školu te odnose sa vršnjacima i roditeljima.

Uz sve veći upliv nekontroliranog sadržaja sa društvenih mreža, odrastanje danas sa sobom nosi poseban izazov.

Svakodnevna izloženost stresu kod djece za posljedicu može imati povećanje anksioznosti i smanjenje nivoa sreće.

”Kroz pažljivo oblikovane priče i pristup baziran na KBT metodi, knjiga ima potencijal da pozitivno utječe na emocionalno zdravlje mnoge djece. Sretni smo što smo imali mogućnost biti organizator ove promocije i podijeliti ovaj resurs s roditeljima, terapeutima i svima koji rade s djecom kako bi pomogli djeci da njihovo djetinjstvo bude manje opterećeno strahovima i stresom” kazala je na promociji Diana Riđić, KBT supervizor iz UG Domino.

Priče prilagođene dječjem uzrastu

Glavni naglasak knjige leži u upotrebi terapijskih priča i tehnika kognitivno bihevioralne terapije kao sredstva komunikacije i podrške. Priče prilagođene njihovom uzrastu, djeci omogućavaju da se identificiraju s likovima i situacijama te nauče kako se nositi sa strahovima i stresom.

”Materijal koji sadrži ova knjiga može biti osnova za pripremu radionica u radu s djecom i njihovim roditeljima. Mogu ih koristiti i roditelji kako bi uspješno podržali svoje dijete u savladavanju razvojnih strahova i potencijalnih životnih izazova“, naglasila je autorica knjige.

Na promociji su govorili i Senka Čimpo, geštalt i dječji integrativni psihoterapeut te dr.sc. Elvira Duraković Belko, geštalt i EMDR terapeuta.

Naglasili su kako se radi o ozbiljnom stručnom sadržaju koji je predstavljen na jednostavan, zabavan, razigran i kreativan način ali i kako će uživati metode iz knjige primjenjivati u praksi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe