Kako pobijediti nadutost stomaka?

IZVORpink.rs

Pobjedite stomačne tegobe brzo i efikasno.

Osećaj nadimanja i prisustvo gasova zaista može da „pokvari” dan. Ne osjećate se dobro, odjeća vam loše stoji, a i propratni efekti mogu biti veoma neprijatni. Ipak, postoje načini da ublažite ili riješite ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije.

Sasvim je normalno da tokom varenja hrane nastane izvesna količina gasova koja se apsorbuje u krvotok i eliminiše procesom disanja. Problem nastaje ukoliko se u digestivnom sistemu nakupi veća količina gasova. Nadimanje predstavlja osećaj punoće u gornjem dijelu stomaka čiji je uzrok akumuliran gas i/ili hrana.

UZROCI NASTANKA TEGOBA

Glavni uzrok nastanka nadutosti je disbalans u sastavu normalne bakterijske flore. To dovodi do pretjeranog rasta i razmnožavanja loših bakterija u našim crijevima. Brojni faktori dovode do tog disbalansa. Nepravilno gutanje tokom jela sa unošenjem većih količina vazduha, što se naročito dešava u toku konzumacije gaziranih napitaka – sokova, piva ili žvakanjem žvakaće gume. Također do disbalansa u normalnoj crijevnoj flori dovode osjećaj anksioznosti i stresa koji svakodnevno trpimo zbog tempa života. Unos ugljenih hidrata iz pojedinih namirnica koje enzimi tankog crijeva ne mogu da svare. Nedostatak enzima laktaze, koji je neophodan za varenje šećera iz mlijeka (laktoza). Još jedan od uzroka nastanka nadutotosti može biti i opstipacija koja dugo traje. Kod starijih čak i loše urađene i/ili fiksirane zubne proteze.

KO NAJČEŠĆE PATI OD NADIMANJA?

Kao što je već naglašeno, gutanje vazduha, pojedine namirnice, gazirana pića, sve to može doprinijeti povećanju količine crevnih gasova, nadimanju i podrigivanju. Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog creva (IBS), i neznatno povećane ili čak normalne količine gasa u crijevima mogu izazvati jake stomačne grčeve prilikom varenja hrane. Pacijenti sa narušenom anatomijom zbog hirurških zahvata ili oni sa reumatskim oboljenjima imaju povećan rizik za prekomijeran rast patogenih bakterija u tankom crevu i pojavu nadutosti.

Pojedine žene, često one koje su imale više od jedne trudnoće, također pate od nadimanja. Ukoliko osjećaj nadutosti nije prisutan u ležećem položaju, onda se nadutost može objasniti slabim trbušnim mišićima uslijed istezanja i gubitka tonusa tokom trudnoće.

Pacijenti koji pate od gorušice i drugih stomačnih tegoba često gutaju vazduh kako bi ublažili neprijatnost. Refluks jednjaka ili upalu želudačne sluznice bi trebalo isključiti rendgenskom ili endoskopskom (pregled jednjaka i želuca fleksibilnom cijevi, dok je pacijent u sedaciji) dijagnostikom. Ako postoji sumnja na intoleranciju na laktozu, obustavlja se upotreba mlijeka i mliječnih proizvoda u ishrani i posmatra se da li dolazi do povlačenja simptoma. Problem može nastati i zbog sekreta koji se sliva iz sinusa i drugih hroničnih respiratornih oboljenja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe