Kako online šišati i davati infuziju?

Od danas će svi srednjoškolci u KS-u opet imati online nastavu. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a je donijelo ovu odluku koja će biti na snazi do 6. novembra. I dok iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade tvrde kako su škole spremne za online nastavu, iz škola dolaze drugačije informacije.

Upitan kvalitet
– Izgleda da smo politički spremni, a ni na koji drugi način nismo. Imam iskustva iz oba sistema. U socijalizmu smo imali plan i program za vanredne okolnosti i redovni plan i program. Ovo je bila prilika da nastavnici sažmu gradivo za ove okolnosti, ali to se nije desilo. Ljeto se moglo iskoristiti da se snime videoklipovi sa nastavnim jedinicama koji bi bili podijeljeni svim školama. Nažalost, ništa se nije desilo. Nastavnici su alfa i omega online nastave, sve je na njihovim plećima, a to niko ne vidi, kaže Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a, i naglašava da samo oni koji svakodnevno ulaze u svijet 2.500 nastavnika znaju šta je online nastava, ali da se, nažalost, sve odluke, forme i modeli donose bez njih.

Bešlić: Politika se igra sa obrazovanjem
Veliki je problem sa školama sa stručnim usmjerenjima, jer praktičan online rad ne znači ništa. Neshvatljivo je da neko online šiša, daje infuziju, mijenja kondenzator ili obrezuje voćku.
– Vlast nije imala snage, moći i načina da obezbijedi sigurne uslove za dolazak i odlazak djece od kuće do škole i zato je najlakše bilo zatvoriti škole u kojima nije registrovana nijedna zaraza ili širenje koronavirusa. Bilo je pojedinačnih i sporadičnih slučajeva koji su prijavljivani, što znači da su škole sigurna mjesta iako su im ljetos umanjena sredstva za nabavku materijalno-tehničkih sredstava. Škole ni na koji način nisu podržane i pomognute. Kažu treba zračiti učionice, a kod nas zakovani stari prozori, ističe Bešlić.
Bešlić napominje i da je online nastava veliko opterećenje za sve sudionike u nastavnom procesu, odnosno da je sasvim sigurno jedan oblik presinga i na nastavnike, učenike i roditelje, te da je nemoguće očekivati bilo kakav kvalitet.

Nastavnici su alfa i omega online nastave, sve je na njihovim plećima, a to niko ne vidi, kaže Faruk Bešlić

Alma Šabeta, v. d. direktorica JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, tvrdi da su spremni organizovati rad u skladu sa preporukama i naredbama iako ova škola ima veliki broj učenika i usmjerenja.
– Djeca su se vratila u salone, na naše Poljoprivredno dobro i sve radionice u školama smo uspjeli pokrenuti u skladu sa preporukama. Praktična nastava se odvija na puno lokacija. Bili smo se uhodali, ali moramo raditi kako nam kažu. Trudimo se da ispoštujemo sve mjere, jer našu školu pohađa veliki broj djece iz udaljenih naselja KS-a koji mijenjaju i po nekoliko prevoznih sredstava na putu od kuće do škole i to je najveći problem. Posljednjih dana smo imali veliki broj zahtjeva roditelja da djeca pohađaju samo online nastavu, ili da idu na praksu, ali ne i na nastavu, što je nemoguće. Sigurno je da trpe znanje i vještine naših 800 učenika i da će trebati mnogo vremena da se sve ovo nadoknadi, rekla je Šabeta.

Škole su sigurne
U Trećoj gimnaziji su zahvaljujući odličnoj saradnji sa roditeljima uspjeli opremiti školu i učenike materijalno-tehničkim sredstvima pa se online nastava odvija live, odnosno isto kao kada su djeca u učionicama.
– Mislim da je odluka donesena zbog otežanog odvijanja gradskog prevoza. Čim se okončaju radovi na tramvajskoj pruzi, nadam se da ćemo se ponovo vratiti na kombinovani model. Svima je jasno da je potrebno da djeca idu u školu i svi to željno iščekujemo. Pošujemo sve mjere kriznih štabova i škole su trenutno epidemiološki najsigurnija mjesta, ali s obzirom da i ova odluka ima cilj sigurnost djece, naše je da je ispoštujemo, rekla je Senada Salihović, direktorica Treće gimnazije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe