Kako ojačati imunitet

IZVORavaz.ba

Ako do novonastale situacije s koronavirusom niste previše razmišljali o imunitetu, danas se sigurno pitate kako ga ojačati, obzirom da stručnjaci stalno navode koliko je važan u borbi protiv ovog upornog virusa.

Hranjive tvari
Na sreću, cijelim nizom postupaka možete osigurati i sačuvati optimalan rad imunološkog sistema, a jedan od temeljnih je uravnotežena prehrana koja će osigurati optimalnu opskrbljenost hranjivim tvarima. Šta je, zapravo, uravnotežena prehrana? To znači da su dnevni obroci izvor vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, važnih masnih kiselina i složenih ugljikohidrata.

Isto tako, u prehranu je potrebno uvrstiti i fermentirane mliječne proizvode. Potrebno je smanjiti visok unos zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama te povećati nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata.

Svakodnevno je potrebno piti oko litar i po tekućine, i to vode ili nezaslađenog biljnog čaja, radi tonificiranja, hidriranja i detoksikacije organizma.

Unos potrebne količine tekućine presudan je za održavanje vlažnosti u sluznicama pa uzročnici prehlade uopće neće imati šanse da se probiju kroz njih.

Nova energija
Dokazano je da velik unos šećera povećava mogućnost infekcije. Šećer, naime, ozbiljno smanjuje sposobnost bijelih krvnih stanica da uništavaju bakterije.

Također, spavajte dovoljno. Dok noću spavamo, organizam prikuplja novu energiju. Dovoljan broj sati sna smanjuje mogućnost obolijevanja od prehlade.

Zašto su važni dodaci prehrani

Optimalan unos vitamina i minerala, fitohemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sistema, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. U tom slučaju od pomoći su dodaci prehrani s nutrijentima koji učestvuju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje organizma.

Vitamin C i D3

Poznat kao važan saveznik u borbi protiv bolesti, vitamin C može se u manjim dozama primjenjivati u prevenciji ili povećati u akutnoj fazi bolesti, kada je najbolje njegov unos rasporediti na nekoliko dnevnih doza. Najbolje iskoristiv vitamin C dolazi iz prirodnih izvora u kompleksu s bioflavonoidima.

Također, novijim istraživanjima potvrđeno je kako je vitamin D3 važan u imunološkom sistemu i njegov manjak povećava sklonost infekcijama. Kako nam je za sintezu vitamina D potrebno sunce, u prilog mu ne ide početak jeseni. Preporučuje se suplementacija, uz oprez kod doziranja.

Tu je i med koji sadrži gotovo sve vitamine i minerale te obiluje antioksidansima. Osim toga, med je savršena zamjena za šećer i slatkiše. Matična mliječ je bogata vitaminima i mineralima, posebice B kompleksom te biološki aktivnim spojevima koji djeluju kao prirodni biostimulator. Najbolja je u prevenciji i skraćivanju trajanja bolesti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe