Shodno tome, postoji nekoliko jednostavnih znakova na koje bi trebalo obratiti pažnju kako biste uvijek odabrali kvalitetne mandarine.
Prije svega, boja kore može otkriti mnogo o zrelosti mandarine. Tamnija i ujednačeno narandžasta kora najčešće znači da je mandarina zrela i slatka, dok prisustvo zelene boje može ukazivati na to da voće nije dovoljno zrelo ili manje sočno.
Težina mandarine u odnosu na njenu veličinu bitan je pokazatelj jer su teže mandarine pretežno pune soka, dok one lakše imaju manje pulpe i više vlaknastog dijela.
Tekstura kore govori mnogo o kvaliteti. Glatka i sjajna kora najčešće je znak zrelog i sočnog voća, dok suha ili naborana kora može značiti da je mandarina ili prezrela ili suha. Također, kora bi trebala biti mekana, ali elastična i lako odvojiva jer to pokazuje da je unutrašnjost sočna i ukusna. Ipak, previše tanka i ljepljiva kora može značiti da je voće manje sočno.
Uz to, bitan detalj je miris mandarine. Sladak i intenzivan voćni miris je znak da je voće zrelo i sočno. Mandarine koje nemaju izražen miris najčešće nisu dovoljno zrele i neće imati pun ukus. Oblik i veličina ploda su također bitni, jer blago spljoštene ili ovalne mandarine pretežno imaju više mesa u odnosu na kožu, dok one koje su previše okrugle nekada mogu da budu manje sočne.
Unutrašnji bijeli sloj, poznat kao bijeli dio također može da bude pokazatelj kvalitete. Tanak i mekan sloj ispod kore sugeriše sočnost, dok deblji i vlaknasti sloj može ukazivati na manjak soka i pulpe.
