Kako je ratni zločinac Radovan Karadžić najavio osnivanje RS

IZVORavaz.ba

Danas se u manjem bh. entitetu proslavlja neustavni Dan Republike Srpske.

Neustavnim ga je proglasio Ustavni sud BiH 2016. godine. Ovaj datum asocira na strašna stradanja naroda u Bosni i Hercegovini.

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić mjesecima ranije najavio je rat na prostoru tadašnje Republike Bosne i Hercegovine. Pred parlamentom Republike Bosne i Hercegovine 17. oktobra 1991. rekao je šta će uslijediti ako BiH krene putem kojim su pošle Slovenija i Hrvatska.

– Put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje – rekao je Karadžić prije nešto manje od 30 godina.

Na to mu je odgovorio Alija Izetbegović.

– Nisam imao namjeru da sada govorim, međutim, dobro je, potrebno je da nastupim odmah iza izlaganja gospodina Karadžića. Naime, njegovo izlaganje, njegov način izlaganja, njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi i možda više nećemo da ostanemo Jugoslavija. To večeras govorim ovdje. Njegov način, njegove poruke možda objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u toj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić više niko neće. Neće niko osim možda srpskog naroda. Takvu Jugoslaviju su u očima jugoslavenskih naroda, Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca, Mađara, Muslimana, jednostavno omrzli u očima Evrope i svijeta, takvi načini kako to Karadžić radi. Međutim, Karadžić je samo izraz jednog načina mišljenja i pristupa. Ovo što se radi danas ne služi na čast srpskom narodu, ni ovaj način ni istupanje. I ove prijetnje koje se iskazuju. Muslimanski narod neće nestati. To ja poručujem gospodinu Karadžiću – kazao je tada Izetbegović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe