Kako je Dodik opet nadigrao Komšića i Džaferovića

Populistička „kontraofanziva“ Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su samo da bi kontrirali Dodikovim zahtjevima predložili da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova, vratila se obojici kao bumerang

IZVORavaz.ba

Današnja sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrdila je ono što javnost već duže vrijeme zna – da se politički impotentni Šefik Džaferović i neosnovano prepotentni Željko Komšić ni „na male golove“ ne mogu nositi sa Miloradom Dodikom.

Naime, populistička „kontraofanziva“ Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su samo da bi kontrirali Dodikovim zahtjevima predložili da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova, vratila se obojici kao bumerang.

Današnjim glasanjem potvrđeno je da BiH neće priznati nezavisnost Kosova, jer je Dodik glasao protiv prijedloga, Džaferović je bio suzdržan u pogledu nezavisnosti, a Komšić kao predlagač inicijative nije uopće glasao!?

Ishod je jasan, BiH neće priznati Kosovo, a Dodik je dobio institucionalnu legitimaciju kao srpski zvaničnik koji je isposlovao da jedna suverena država formalno odbije priznanje nezavisnosti Kosova.

Nije poznato ni da su srbijanske institucije donijele ovakvu formalnu odluku u pogledu statusa Kosova, kao što je to, zbog Komšićevih igrarija, učinilo Predsjedništvo BiH.

Podsjetimo, Komšić je zahtjev za priznanje uputio nakon što su Srbija i Kosovo u Bijeloj kući postigle sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, a Dodik je nakon toga tražio da BiH prebaci ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, i to kao neki predizborni populistički odgovor.

Na žalost probosanskih političkih snaga koje teže normalizaciji odnosa u regiji, uključujući i odnose BiH i Kosova, zbog Komšićeve kratkovidosti i budalaštine, pa i Džaferovićeve nemuštosti da ima vlastiti politički stav, ova će odluka imati dalekosežne i loše političke posljedice. Dodik će politički poentirati, obzirom da je legalno i legitimno spriječio BiH da prizna Kosovo, a BiH će dodatno narušiti odnose sa Kosovom i ostati na repu napretka cijelog regiona, koji sve više teži normalizaciji, a ne komplikaciji odnosa.

Apsolutno je jasno kako je Dodik i ovaj put nadigrao Komšića i Džaferovića čija nedoraslost nije više nimalo smiješna, već potpuno tragična i štetna po interese Bosne i Hercegovine, njenih naroda i evropske budućnosti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe