15.1 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

Kako IOM troši novac?

Najaveći dio tih sredstava dolazi iz IPA instrumenata Europske unije za podršku BiH u odgovoru na migrantsku krizu. Također, IOM je dobio i 500 000 USD od USAID-a za uspostavu migrantskog centra Lipa, kao i 1,5 miliona eura od humanitarnog ogranka EU, ECHO što je potrošeno na dostavu humanitarne pomoći migrantima, te je osigurao i 10 miliona eura za konzorcijum sudionika, tj. Danski izbjeglički centar i UNHCR za zdravstvene usluge migrantima i aktivnosti informisanja i zaštite.

Način raspoređivanja i trošenja novca se odlučuje kroz proces hdje su uključeni i državni organi vlasti, tj. Ministarstvo sigurnosti, kao i Europsku uniju i međunarodne aktere te IOM, UNHCR, UNICEP, UNFPA i Danski izbjeglički centar.

Oko sedam miliona evra je potrošeno na jednokratne troškove uspostave prihvatnih centara za migrante kao i za prateća materijalno-tehnička sredstva

Oko 25 miliona evra potrošeno na humanitarnu pomoć, uključujući hranu i prehrambene namirnice, sklonište, vodu i sanitarije, operativne troškove centara, neprehrambene proizvode kao što su higijenski paketi, odjeća i deke, troškovi obezbjeđenja i zaštite, zdravlja i obrazovanja djece migranata.

Treba naglasiti da IOM nije jedini sudionik potrošnje, jer od IPA sredstava, IOM je potrošio 2,6 miliona evra za podršku BiH institucijama, uključujući Graničnu policiju, Službu za poslove sa strancima – Sektor za azil, organe vlasti u Unsko sanskom kantonu uključujući Ministarstvo zdravlja, te lokalne organe vlasti u Bihaću i Cazinu, a to nisu jedina sredstva koje su organi vlasti dobili direktno, jer značajna sredstva EU i drugi donatori daju institucijama ili lokalnim vlastima u svrhu pomoći pri migrantskoj krizi.

Vijeće Ministara BiH je donijelo odluku o odobravanju grant sredstva za ublažavanje humanitarnih posljedica migrantske krize putem Društva crvenog križa, a na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se