31 C
Bihać
Utorak, 16 Augusta, 2022

Kako i zašto zbog bahatosti vlasti u Hrvatskoj ceh plaćaju stalni gosti drugog reda – građani BiH

Hrvatska se bez sumnje odlično nosila s prvim valom širenja epidemije, njeni brojevi bili su najbolji u regiji, a s pravom su bili isticani i od svjetskih autoriteta iz epidemiologije da su pandemiju koronavirusa uspjeli suzbiti jako dobro. Ipak, s protekom vremena i približavanjem turističke sezone i dana općih izbora impresivne jednocifrene brojke novozaraženih padale su u drugi plan, a prioritet vlade Andreja Plenkovića bilo je otvaranje zemlje i rapidno pretvaranje “lijepe naše” u “zemlju bez korone”.

Hrvatska je preko noći ukinula ograničenja svih vrsta, maska je postala teško vidljiva na ulicama hrvatskih gradova, tek jučer je ponovno uvedeno njeno obavezno nošenje u javnom prevozu, brojevi zaraženih i krivulje pandemije sklonjene su s portala, utakmice HNL-a igrane uz prisustvo gledatelja – začudo jedna njemačka Bundesliga, u zemlji koja se najimpresivnije nosi s pandemijom i ima najveći kapacitet odgovora na ekstremne situacije, odvija se bez gledatelja.

Vrhunac pretvaranja da je pandemija stvar prošlosti desio se proteklog vikenda u Zadru, kad je politička, kulturna i sportska svita na teniskom turniru, dala sebi oduška i od sportskog događaja napravila klaster koronavirusa u VIP zajednici.

Zanimljivo je da je događaju prisustvova i premijer Andrej Plenković, koji je i pored bliskog kontakta sa zaraženima, odbio otići u samoizolaciju, a pravdanja te odluke od zdravstvenih autoriteta iz kriznog štaba niko nije prihvatio.

Naravno sve to nije promaklo zapadnim medijima, tako ugledni bečki Die Presse prije dva dana u tekstu pod znakovitim naslovom “Adria-Fiasko für kroatischen Premier”, kritizira direktno Andreja Plenkovića koji iako se “fotografirao sa zaraženim teniskim zvijezdama i dalje putuje zemljom u sklopu izborne kampanje.

Turnir u Zadru ipak je bio prekretnica. Ponovno širenje koronavirusa u Hrvatskoj, što nije izuzetak iz globalnog konteksta, postala je svjetska vijest, a to koncem juna u jeku turističke sezone i deset dana prije izbora nikako nije dobro, a karaker problema najbolje je ilustrirao prvi čovjek zdravstvenog sistema i resorni ministar Vili Beroš.

Beroš je je samo prije dva dana kazao kako u slučaju Zadra je “problem to što su turistički konkurentne zemlje počele isticati taj problem u Hrvatskoj, ali da je s epidemiološkog stajališta situacija pod kontrolom”.

Kako se samo dan kasnije donosi odluku da se granica sa “istočnim susjedima” zatvori, lako je izvući zaključak da to nije epidemiološka mjera već marketinška, upućena prema gostima iz poželjnih zemalja, onih iz zapadne Evrope. Virus je došao s istoka, ovaj put nije iz Kine, već iz najbližeg istoka, objavio je jučer prvi čovjek kriznog štaba ministar Davor Božinović ispalivši još jedan predizborni i marketinški spin. Hrvatski mediji već sedmicama pišu kako se u vremenu pandemije hvaljeni krizni štab pretvorio u politički i predizborni, a evo vidimo i u marketinško-turistički.

U klasičnoj segemntaciji tržišta i “trijaži” gostiju po poželjnosti ceh tako plaćaju “istočni susjedi”, gosti koji se u “bratskoj” Hrvatskoj i onako najčešće, a apsolutno pogrešno, tretiraju kao gosti drugog reda.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se